Добивът на мед тази година в страната средно е спаднал с около 60%, съобщи пред БНР Николай Куменов - председател на Федерацията на българските пчелари. Като причина за сериозния спад той посочи продължителните валежи през годината.

"Минали години сме изнасяли около 12-15 хил. тона мед, сега ще са около 7-8 хил. тона".

Куменов посочи още, че и смъртността на пчелите се е увеличила драстично. По думите му това е станало заради употребата на пестициди, забранени в ЕС.

Пчеларите обаче не са получили подпомагане от държавата по схемата "де минимис", която се прилага при неблагоприятна година. "Министърът на земеделието се обоснова с факта, че БАБХ е регистрирала много малка смъртност", обясни той. Разминаването на данните идва от това, че част от пчеларите не регистрират всяка една смъртност на пчелно семейство заради бюрокращината, обясни Куменов.

В протестна декларация на пчеларите е вписано искане за заплащане на такса "Опрашване" за всяко регистрирано пчелно семейство - по 60 евро годишно да получават в сектора. Според него на европейско ниво предложението има шанс.

В декларацията се съдържа и искане за криминализиране на нерегламентирано третиране на земеделски култури. Пчеларите настояват и да се следи за нелегалния внос на забранени пестициди в България:

"Пчеларят не подозира, че някой някъде е третирал с такова нещо - взима си меда, тръгва да го продава и в един момент се оказва, че в меда има такива пестициди. Тогава този мед той няма какво да го прави".

Национален пчеларски протест е насрочен за 10 декември. Той ще финализира една много тежка година за пчеларите в България.