Проведохме изключително тежка битка с контрабандата, и делът за изминалата година на контрабандните цигари се е свил до 2,3 на сто. Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов на днешното извънредно правителствено заседание, съобщава пресцентърът на кабинета, предаде БТА.

Премиерът се е позовавал на данните на "Инициатива срещу незаконната търговия", които въпреки пандемията са реализирали своето традиционно проучване за нивата на незаконна търговия с цигари. Проучването сочи, че за третото тримесечие на 2020 година делът на контрабандните цигари е 2,3 на сто, а за четвъртото тримесечие - 2,5 на сто. Обобщените резултати от всички проведени вълни на проучването през цялата изминала година показват, че средното ниво за 2020 година е 2,3 на сто.

Борисов е поздравил служителите на МВР, митниците, НАП и прокуратурата за постигнатите резултати и е напомнил, че в началото на първия му мандат като министър-председател делът на контрабандните цигари е бил над 34 на сто от пазара. "Всички тези пари са отивали в тези, които най-много говорят в момента. Сега влизат в бюджета и затова можем да осигурим средства за хората на първа линия в борбата срещу COVID-19, за безплатни лекарства и за безплатно ваксиниране, струващо десетки милиони", посочил министър-председателят. Премиерът Борисов е напомнил още, че в пандемията правителството осигури финансова подкрепа за всички български пенсионери, подпомогнати са болниците, същевременно кабинетът последователно е изпълнявал и ангажиментите си за увеличаване на доходите.

"От битката с контрабандата и корупцията идват тези пари", изтъкнал министър-председателят. Борисов напомнил, че преди четири години, при служебното правителство само за около месец със 100 млн. лв. държавата е била ощетена чрез скока на контрабандата.