Средствата за компенсации за бизнеса заради високите цени на тока не могат да бъдат осигурени в пълнота от държавните производители на електрическа енергия според министъра на енергетиката Александър Николов. Това стана известно от думите на председателя на Българската стопанска камара Добри Митрев след срещата му с енергийния министър. В срещата участваха работодателските организации и синдикатите, предаде БТА.

Категорични сме за нашите предложения и не можем да отстъпим от тях, коментира пред журналисти Митрев. По думите му все пак има шанс да се намери решение за компенсациите за тока, но това зависи от премиера, правителството и Министерския съвет.

Работодателските организации настояват за удължаване на механизма за компенсации за свръхвисоките цени на ел. енергията дотогава, докогато е необходимо. Конкретните им искания са: компенсация в размер на 75% от разликата между средномесечната цена за съответния месец на БНЕБ и цената на енергийния микс при използване на средства от Фонда за сигурност на електроенергийната система, формиран от свръхпечалбите на производителите на енергия.

Темата за цената на природния газ и евентуалните компенсации за бизнеса не е била обсъждана на срещата с енергийния министър. От бизнеса настояват разликата между цената на газа при използването на посредници и цената на газа, която бихме получили по формулата в дългосрочния договор с "Газпром експорт", да бъде поета като компенсация от бюджета.

Национално представителните работодателски организации - Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Съюзът на стопанска инициатива съобщиха вчера, че излизат на национален протест за сигурна енергия на достъпни цени на 18 май, от 12:00 до 17:00 часа, пред Министерския съвет.

Ако исканията им не бъдат изпълнени, работодателите предупредиха, че ще поискат оставка на правителството и акцентираха, че техният протест не е политически.