Държавният Български енергиен холдинг (БЕХ) ще проведе в началото на следващата седмица срещи с международни инвеститори във връзка с планираното от държавната компания емитиране на глобални еврооблигации на стойност 500 млн. евро, съобщиха в четвъртък източници на агенция Ройтерс, запознати с процеса предаде БНР.

"В понеделник (18-и юни) ще се проведат серия срещи с инвеститори от Лондон, Франкфурт и Виена", посочи източникът на агенция Ройтерс и допълни: "Ще последва емитирането на нови 7-годишни и 10-годишни еврооблигации при пазарни условия".

Ройтерс напомня, че БЕХ нае Citigroup и First Financial Brokerage House да ръководят предстоящата емисия облигации, която е необходима за рефинансиране на петгодишен еврооблигационен дълг на компанията в размер на 500 млн. евро, чийто падеж предстои през ноември тази година.

Компанията също така ще направи и търгово предложение за матуритета на облигациите, за да помогне за оптимизиране на лихвените си разходи.

Трябва да се има предвид, че БЕХ, който собственик на най-големите държавни енергийни фирми в България за доставка и пренос на природен газ, производство на електроенергия и добив на въглища, планира двойно листване на новите еврооблигации както на Българската, така и на Ирландската фондова борса,