Цените на петрола започнаха да се понижават в азиатската търговия на фона на безпокойствата от свръхпредлагането и забавянето на икономиката, съобщи "Франс прес". В азиатската електронна сесия американският лек суров петрол с доставка през февруари понижи цената си с 43 цента до 44,98 долара за барел. 

Лондонският сорт Брент от Северно море със същия срок на доставка поевтиня с 55 цента до 53,25 долара за барел. 

За първи път от 2015 година петролните котировки завършиха годината на по-ниско равнище в сравнение с началото на годината, след като цените на петрола силно се понижиха през октомври, когато бяха достигнали 4-годишен максимум. Причината за срива е и в ефекта от търговската война между Вашингтон и Пекин и нейното отражение върху икономическия растеж.

Перспективите за 2019 г. са изпълнени с несигурност, твърдят анализатори, включително и заради търговските проблеми между САЩ и Китай, както и заради неяснотите около Brexit и политическата нестабилност и конфликти в Близкия изток.

Проучване на "Ройтерс" показва, че цените на петрола се очаква да се търгуват под 70 долара за барел през 2019 г., тъй като излишъците от производството, голяма част от които са от САЩ, и забавянето на икономическия растеж подкопават усилията на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други страни извън картела, вкл. и Русия, за намаляване на доставките в подкрепа на цените.