Собственикът на марката Зара (Zara - на испански Сара) Индитекс (Inditex) отчете днес спад на нетната си печалба със 70 на сто през 2020-а до 1,1 милиарда евро (1,31 милиарда долара), съобщи Ройтерс.

Този резултат е по-нисък от очаквания и се дължи на година на налагане на строги карантини по света и свито търсене заради ограниченията, въведени в борбата за овладяване на новия коронавирус, допълва БТА.

За четвъртото тримесечие на годината нетната печалба на Индитекс се е свила с 53 на сто до 435 милиона евро при продажби за 6,3 милиарда евро, след като в края на годината отново бяха наложени ограничения в Европа и това се отрази на продажбите през коледните и новогодишните празници.

Близо 15 на сто от магазините по света на групата продължават да бъдат затворени заради пандемията.

Шестима анализатори, анкетирани от компанията Рефинитив (Refinitiv), очакваха нетната печалба за тримесечието да бъде 602 милиона евро, а 24 анализатори предвиждаха печалба от 1,4 милиарда евро за цялата година.

Испанският гигант в модната индустрия, който притежава 6829 магазина по света, отчете спад от 28 на сто на продажбите през 2020-а до 20,4 милиарда евро, след като безпрецедентното увеличение със 77 на сто на продажбите онлайн донякъде е неутрализирало отрицателните последици от пандемията