Модел Ес Плед плъс (Model S Plaid) на Тесла (Tesla Inc) се възпламени във вторник, докато собственикът шофирал, само три дни след като автомобилът от най-висок клас за 129 900 долара, пуснат на пазара през юни, е бил доставен на собственика му.

Това заяви пред Ройтерс адвокат на шофьора, предаде БТА.

Шофьорът, идентифициран като "изпълнителен предприемач", първоначално не могъл да слезе от колата, тъй като електронната система на вратите се повредила, което го принудило да "използва сила, за да я отвори", каза днес Марк Джерагос от Джерагос енд Джерагос (Geragos & Geragos).

Колата продължила да се движи още 11-12 метра, преди да се превърне в "огнена топка" в жилищен район близо до дома на собственика в Пенсилвания.

"Мъчително и ужасяващо преживяване", отбеляза Джерагос. "Моделът е съвсем нов. Водим разследване. Призоваваме Ес Плед да бъде спрян от движение, не бъде на пътя, докато не изясним случая", добави той.

От Тесла засега не коментират, посочва Ройтерс.

Припомняме, че преди дни стана ясно, че американският производител на електромобили ще обнови софтуера на над 285 000 автомобила на китайския пазар след проверка, показала че функцията на автопилот може да предизвика катастрофи. Тесла уточни, че проблемът се отнася за някои Модел 3 (Model 3) и Модел Уай (Model Y), внесени или произведени в Китай. 

Това е поредният проблем за големия производител на електромобили, известен с асистента си за полуавтономно шофиране Автопилот (Autopilot). Системата е критикувана от 2016 година, а сега е обект на разследване на китайските власти заради няколко смъртоносни катастрофи през последните месеци.