Най-новият супермодел на Тесла изгоря в движение (видео)

Колата продължила да се движи преди да се превърне в огнена топка в жилищен район

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

с катапулт на седлаките тези теслИ!

бай Мъски се дъни като кофа!

Какво кисело грозде! В Лондон се напълни с Тесла автомобили,ама горят ли горят. Ами може,да има някоя друга направена в петък!

дето за него BLM, а WLM - не!

Евала за забавните коментари. Разсмяхте ме много :) Сериозно - мисля, че трябва да се спрем малко с умните неща около нас. Чудесно е да имаме автоматизация и роботизация, но нещата си имат граници. Предпочитам да разчитам на стара, добре изтествана механика, когато става дума за живота на хора!

Сигурно 90% от хората изпитват страх когато друг ги вози, и искат да ми кажат че се доверяват на някакъвси компютър ???

Интересно, с лошите истински коли с ДВГ нещо не помня да съм чел толкова много и често новини за изгорели на пътя коли... обиновено там стават нещата от старост и немарливост. Ама тия тесли са си чисти брадви, то вече всеки ден има статия как някъде на някоя тесла само дръжката останала, за спомен на собственика. А колко емисии изхвърлят при изгаряне тия тесли, направо не знам колко години трябва да работи някое евро 0, че да ги настигне. Пък купувайте, купувайте. Разходете се, разгледайте...

Не било Тесла, а най ми било подвижен крематориум...

Прекалено много дърводелци коментират новината. Става въпрос за кола.

Теслите на мъск не са с вътрешно горене, ами с външно!

батериите греят и корпусът не издържа и се пука от температурното натоварване на постоянно свиване и разширение, електролитът влиза в съприкосновение с въздуха и експлоадира?

В статията се казва, че ще сменят софтуера на стотици хиляди тесли в Китай. Бас ловя, че софтуер сканира състоянието на батериите, зареждането /при спиране/ изключването на дефектни елементи от 3000 отделни батерии... С дизайна на батериите се занимава мъжа на "българската следа в Тесла", която беше убита в катастрофа на 19 юни. Самата тя е подбирала българските програмисти за Тесла. Когато Мъск приземи ракета върху платформа в морето, БНТ направи интервю с шефа на софтуера му - българин...

Този да не е от Перник и да си е сложил газ на Теслата-та?

И литият в батерията ти стига (силно само-запалим метал като натрия)...

Ако имаше на задната седалка две бебета в столчета, при пламнала кола, заключени врати и 10 секунди за реакция, просто не искам да си мисля каква трагедия би станала...

Не най-новият модел, а най-нов модел. Нито са прозивели само една кола, нито са изгорели всички коли от модела.

Единствената причина да се вдига толкова много шум около автопилота на Тесла е, че контролът в САЩ е далеч по-слаб от този в Европа, че и в много други страни. Не бива да се пречи на "иновациите" и на "бизнеса", това е положението. А, че ще има жертви, на кого му пука, важното е парата да се върти ...

Най-притеснителното не е, че автомобилът се е запалил, а че автомобилът е решил, че ще изгори заедно с хората вътре. Още по-притеснително е, че хората вътре нямат думата по въпроса.

Проблема не е , че се е запалила и изгоряла - случва се на всякакви коли. Проблема е : 1. Запалила се е и е изгоряла без външна намеса или причина - като например катастрофа. 2. Била е чисто нова. 3. Горящите Тесли не могат да бъдат изгасени от пожарникарите! За разлика от всички други коли! 4. Заключила е пътника! Мъск не е измислил или изобретил нищо. Ползва всичко на готово и го помпат с държавни субсидии. Произвежда малко коли и акциите му са надут балон.

Най-вероятно дефект в батерията. Така беше и със Samsung Galaxy note. При всичко ново има т.нар. бебешки болести. Добре, че човека е жив. Останалото са подробности. Ще намерят пропуска и ще продължат напред. Но бай ти Ганя винаги ще плюе и ще си остане назад. Така е в живота - който умее да хвърли смело зара продължава напред, а диванните лъвове си стоят в зоната на комфорт и критикуват. Винаги е било така, и така ще бъде!

Браво Тео. High five

Стига ти да не си жертвата, нали? Само си представям как майка ти и баща ти изгарят в една Тесла, а ти смело прощаваш и поръчваш нова Тесла за жена ти и децата ти ... Има "малка" разлика между смелостта на космонавти/астронавти/тайконавти и "смелостта" да се метнеш в щайга, която лесно се пали и трудно се гаси. Второто се нарича малоумие и няма нищо общо със смелост.

Браво на Мъск за напредъка - скоро ще изгарят при слизане от конвейра !!!

Все едно бензиновите не горят. За тях защо никой не пише?

Значи не стига, че изгорял, ами и скапаните врати блокирали, понеже са с електроника. Механиката е по-надеждна от електрониката. Има неща, които трябва да се правят по възможно най-простия, механичен начин, иначе може да струва човешки животи. Недопустимо е да няма ръчен начин за отваряне на вратите.

Язък... Тц, Тц,,, А за 130 000 долара какъв Мерчо можеше да кара...

EQS още не се продава.

Толкова бързо ускорява, че се е запалила. Освен това, дори горяща не спира да се движи. Друга такава кола няма. Следователно акциите на Тесла трябва да скочат с 20% още днес.

Какъв космос, какъв Марс, какви 5 лв - ние още не можем да направим една количка на батерии!

Тесла не правил никога коли , които да се движат на батерии. Припомнете си малко - става дума за кула и безжично предаване на енергия от нея към автомобилите или по принцип потребителите . Но някои неща не са изгодни за енергийната мафия и затова ще се карат скъпи детски играчки на батерийки !

100% е активно мероприятие. Най-малкото на НАИГРАЛИЯТ СЕ СОБСТВЕНИК със скъпата играчка. Сега ще получи 100% застраховка....без автомобила да се ремонтира. Ще ужили и Тесла и Застрахователната чрез адвокатите си. Този СЕГМЕНТ коли се карат само от такъв КОНТИНГЕНТ.

Не може да гори ли? Потърси филмчета как гори литиево-йонна батерия. Няма гасене -- чакаш да изгори.

Погледни снимката ве, тролейбус недоклатен, това е факла. Така гори бензинова кола от ДЕТОНАЦИЯТА на бензина.

Мен ме притеснява повече това, че шофьора е бил вътре като се е запалила колата, и не е могъл да си отвори вратата за да излезе. Трябвало е да използва сила!!! За какво, за да счупи стъклата ли? Другоро, което ме притеснява, че че колата е продължила да се движи след като е слязъл. Причините скъпо "тъчскрий" отваряне-затваряне на вратата и отключване-заклучване и ръчна спирачка с копче. Скоро ще си мечтаем за колите отпреди 20 години, които "не можеха да ни заключват електронно чрез тъчскрийн" и имаха независими една от друга ръчки на вратите и бутони за заключване и отключване. И ръчна спирачка с лост и жила.

какво да се прави, интелигентната тесла просто не харесала новия си собственик , чувствитения борд компютър направо пристъпил към самоунищожение

И тоя ще праща хора в Космоса??? Представям си какви горелки ще има след изстрелването...приятно пътуване на всички, които искат да превземат Вселената с Мъск

kgoranov

Той ги праща при това успешно. На 15.09 е следващия полет с екипаж

пепел ми на езика, ама скоро ще се повтори трагедията на совалките

Американците и това е. Един път не съм чул френска, немска или японска електричка да се запали.

Тия разбиха курса на Bit Coin. Колко ли инвеститори олекнаха? Колко кинти искара Илончо?

Колата на Батман.

Коли да горят, не е като да не се е случвало. Аз лично за последните 15 години съм видял на пътя две горящи коли и то не електрически. Едната на изкачването към тунела Траянови врата на магистрала Тракия. Другата по пътя от София за Самоков.

тоя при изгарянето е генерирал повече отрова в атмосферата отколкото 5 ДВГ-та за 200 000 км. първото ДВГ го е бил още преди да направи първия си километър . само за производството на батерията

Аз съм шокиран, за първи път в човешката история, автомобил се запалва и изгаря

Така е - нито един друг автомобил не гърми!

Името казва всичко :)

Тъй...тъй...право думаш ...

автомобилът от най-висок клас за 129 900 долара ... за 3 дена 129000??? ббаахахахах супер тесла за салкъми

браво,браво,браво.! В далечната 1903-та година ДВГ побеждава елзадвижването. Да си знае мъскът.

Според мен Мъск няма опита, натрупан от традиционните производители за над 100 години. За да е пръв на пазара, пуска неща без достатъчно разработване и тестване, искайки да е монополист. Обаче дори и сега другите фирми правят по-хубави електрически модели. И кой е доказал, че това е решение на екологичните проблеми? И в това не съм убеден.

Значи не си помирисвал въздуха в София в скоро време.

ВЕрно ли??? Как точно въздуха в София е е замърсен от колите САМО????? И КАК точно тези коли са екологични като ползват ток от ВЪГЛИШНИТЕ централи??? Имаше едно изследване че до 300 000 км. дизеловия автомобил е по екологичен от електричката. Защото ел колите освен че харчат ТОК накрая акумолаторите трябва по специален начин да се рециклират.

Аз живея в София и на 90% се придвижвам с колело. Кола нямам. Ако всички минат на електрически коли, някъде ще трябва да се произведе токът за тях. Ако не е от възобновяеми източници, пак ще има замърсяване на въздуха. Освен това, никак не съм убеден, че в света иам достатъчно ресурси за производство на десетки милиони батерии за коли по сегашните технологии. Които след 3-4 години ще трябва да се изхвърлят, преработват и т.н. Сега използват някои редки елементи, които са ограничени. Мъск се хвърли презглава да произвежда ел. коли без да са направени задълбочени изследвания кое е най-доброто решение на сегашните проблеми. Такива проучвания би трябвало да се направят от международен съюз на най-напредналите страни и да се вземе обосновано решение. Това е малко вероятно сега, защото всеки гледа своя интерес и иска да прецака останалите. Лично аз не виждам кой ще даде пари в цяла България да се изградят няколко милиона зарядни станции за коли и как ще се справим с подобен преход при настоящето ниво на култура, организация и доходи. Лично аз давам своя принос, като карам кола (не моя) 2-3 пъти в годината. През останалото време - с колело и обществен транспорт.

Освен всичко друго, ако се правят реални технически прегледи, повечето коли ще трябва да се спрат от движение заради нивото на СО2 в изгорелите газове. Ама ние нали нямаме пари и дай да караме така. Как сегашните хора, каращи над 20-годишни коли в ужасно състояние, ще си купуват и поддържат Тесли? Ако ги взимат 10-годишни, пак ще имаме проблем. И ако батериите ми не задържат ток, направо си представям какво ще се случи - навсякъде закъсали коли, които не могат да мръднат.

Първо за ИНОВАЦИИТЕ на евреина Мъск. Тесла =електрокар с компютър, което ние произвеждахме след 1974 г. Братовчед ми беше електрокарист, но никога не се беше подпалвал. Ракетите на Мъск=обикновена ракета на която се изполва многократно първата степен. Но не се казва КОЛКО струва ремонта и проверката и преди да бъде качена отново. ТА.... Иноватор е бил Никола Тесла, а Мъск е иноватор в дране на американският данъкоплатец под формата на милиарди субсидии.

щом братовчед ти не се еподпалвал, предполагам, това означава, че електрокарите от 1974 произведени в България са по-добри от Тесла. Само не разбирам защо хората не ги карат? Надявам се, че имаш отговор на този въпрос

Защото е електрокар. И служи за вдигане и сваляна на предмети. Но ако ти искаш може да се пробваш да го караш на магистралата. Като ти чета дебилните огтговори.

До 212 извади си главата от з..ка и прочети малко история Мъск не е никакъв новатор просто сега му разрешиха да прави мотокари. През 1967 създава първия български - а и изобщо източноевропейски - електромобил. Наречен "Пионер", той е "лека кола за два пътника", както разказва статията в тогавашното списание "Наука и Техника". Електрическият двигател с мощност 6.3 киловата осигурява скорост до 55 км/ч, а общото тегло на машината е едва 850 килограма. Две години по-късно в пловдивския завод на ДСО "Балканкар" започва работа по наследника на "Пионер" - вече напълно реален и с практична насоченост прототип на основата на Москвич 426. Проектът е наречен "ЕлМо 70" и се ръководи от инженерите Веселин Монев, Здравко Стойков и Карекин Хампарцумян. Елмо 70, български електромобил За да бъде преоборудван в електромобил, оригиналният "Москвич" трябва да понесе доста модификации: диференциалът е отстранен и заменен с електромотор, свързан с планетарен редуктор с предавателно число 1:4.67. Електромоторът е с номинална мощност 9 киловата, работи при 80 волта и тежи едва 65 кг. Коефициентът му на полезно действие е 85% - близо три пъти над конвенционалния двигател с вътрешно горене, използван от "Москвич". Истинската новост в Елмо 70 обаче е батерията, създадена в Централната лаборатория по електрохимични източници на ток. По същото време електрическите прототипи на Ford ползват оловни батерии с капацитет 5.75 киловатчаса, в Япония Hitachi разработва никелово-цинкови с капацитет 24.9 кВтч, а българската е цинково-въздушна, с капацитет цели 40 кВтч. На всичкото отгоре тя е значително по-лека от японската разработка - 400 кг срещу 697 за продукта на Hitachi. И какво е изобретил Мъск???

Брат'чеда от време оно си кара с каруцата и магарето. И двете са произведени в България. каруцата е май преди 74та. Брат'чедът нито веднъж не се е подпалвал, нито магарето му. Каруцата му е екологично чиста, магарето - не толкоз. (след дъжд първоначално е по-чисто) Но той нито брат'чеда, нито магарето са евреЙ. това обяснява всичко!

Още е нова и не са изчистени проблемите. Не ми се мисли при катастрофи тия електрички как ще горят .

Това що го написа?

Китайците саботират найлон муск с батериите!

Martin-Baker и Звезда произвеждат надеждни катапултиращи се седалки…..