Шведският автомобилостроител Volvo cars, който планира първично публично предлагане на борсата тази година, обяви днес, че е отчел печалба през първата половина на годината, възползвайки се от нарасналото търсене на електрически автомобили, предаде Ройтерс.

 Volvo cars, филиал на китайската Geely, е регистрирал оперативна печалба от 13,24 милиарда крони (1,3 милиарда евро) за периода януари-юни спрямо загуба от 989 милиона крони година по-рано.

Автомобилостроителят, който бе принуден да намали производството заради световния недостиг на полупроводници, съобщи за растеж от 26 процента на оборота през първите шест месеца, който се дължи на възстановяването на икономиката от пандемията.

Вече не виждаме влиянието на пандемията в нашата дейност, заяви пред Ройтерс главният изпълнителен директор на Волво Хакан Самуелсон.

Процесът на оценка по повод планираното първично публично предлагане протича както беше предвидено, посочи той, добавяйки, че компанията възнамерява да се листва на Стокхолмската борса през втората половина на годината.

 Volvo cars потвърди целите си за второто полугодие - стабилност на продажбите и оборота спрямо същия период на 2020 година. Автомобилостроителят съобщи в началото на юли за растеж от 41 процента на продажбите през първата половина на годината до 380 757 автомобила.