Италианското правителство каза на руския посланик в Италия Алексей Парамонов, че Москва трябва да промени решението си да сложи руското поделение на италианската група Ariston под "временно управление" на "Газпром", предаде италианската новинарска агенция АНСА, цитирана от БТА.

Парамонов беше приет във външното министерство в Рим от генералния секретар Рикардо Гуарилия, след като беше привикан в събота от външния министър Антонио Таяни относно решение за Ariston Thermo Rus и още една германска компания.

В петък, 26 април, руският президент Владимир Путин подписа указ, с който прехвърля на "Газпром битови системи" 100% от акциите на руските структури италианската компания Ariston - Ariston Thermo Rus, специализирана в производството на уреди за отопление на вода, както и на германския производител на домакински уреди Бе Ес Ха "Хаусгерете" (BSH Hausgeraete).

В изявление на Ariston се казва, че компанията е "изключително изненадана" от действията на Русия и че прави оценка на последиците от указа на Путин.

Във вторник Рикардо Гуарилия "изрази силното разочарование на италианското правителство" пред Параманов и поиска разяснения.

"Заедно с европейските партньори, и по-специално с Германия, Италия иска от Руската федерация да отмени мерките срещу законните икономически дейности на чуждестранни компании в страната", се казва в изявление на външното министерство след срещата.

"Тези мерки, насочени срещу законни икономически дейности, са поредното доказателство за незачитането на международното право и правила от страна на Русия", заяви в събота говорител на дипломатическата служба на ЕС. Въпросните действия потвърждават, че Русия, която води война в Украйна, също така е "непредсказуем участник в икономическата сфера и е създала бизнес климат на произвол и враждебност към чуждестранните инвеститори", допълни говорителят на ЕС.

Руското посолство в Италия обяви, че посланик Парамонов е предоставил "изчерпателни обяснения относно законосъобразността и основанията за взетите решения".

Парамонов "припомни на колегите си, че Москва винаги е придавала особена важност на печелившите и взаимноизгодните търговско-икономически отношения с Италия.

"Отговорността за негативните последствия на влошаването им пада изцяло върху италианските власти, които жертваха истинските си национални интереси, за да участват в стерилни, опасни антируски авантюри", се допълва в изявлението.