Илон Мъск разкри, че не му харесва да бъде шеф на Tesla. "По-скоро го мразя и много бих предпочел да използвам времето си за проектиране и инженеринг", каза той пред американски съд.

Милиардерът, основател на Tesla, се изправи вчера пред американски съд заради ролята си в оспорваното придобиване на производителя на слънчеви панели в затруднение SolarCity, съобщиха световните агенции. Мъск е съден от инвеститори за това, че е натискал членовете на борда на Tesla да сключат сделка за 2,6 млрд. долара за закупуване на фирмата за слънчеви панели през 2016 г.

Инвеститорите, които заведоха колективен иск срещу Мъск, главно пенсионни фондове и инвестиционни компании, го обвиняват, че не е обслужвал интересите им по най-добрия начин и че е пропилял активите на Tesla с придобиването на SolarCity, в момент когато този бизнес и е бил потънал в дългове.

Акционери твърдят също, че сделката е била изпълнена с конфликти на интереси.

По време на сделката Мъск притежаваше 22% дял както в Tesla, така и в компанията за слънчеви панели, която беше основана от братовчедите му.

"Тъй като това беше сделка за размяна на акции и аз притежавах почти абсолютно същия процент и от двете компании, нямаше финансова изгода", каза Мъск, цитиран от BBC.

Делото се води пред един единствен съдия в съд в Делауеър, където SolarCity е официално регистрирана, и се очаква да продължи около две седмици.

Мъск се яви да свидетелства, потвърди пред АФП съдебен представител.

Членовете на борда на Tesla, които също бяха подсъдими, предпочетоха да уредят случая извънсъдебно през 2020 година, като платиха 60 милиона долара, без да се признаят за виновни.

Мъск не пожела да участва в това споразумение.

Дан Айвс, анализатор в Wedbush Securities, каза, че инвеститорите ще наблюдават случая много внимателно.

Сделката със SolarCity е "черно око" (атака на цели без предварително взаимно съгласие - незаконно в САЩ - б.р.) както за Мъск, така и за Tesla, коментира той.

Рандъл Барон, адвокатът на акционерите, предупреди предприемача, че делото, "ще бъде мелачка".

Въпреки това акциите на Tesla поскъпнаха в понеделник, затваряйки с над 4% нагоре.