Длъжността на шефа на производителя на електрически автомобили Тесла (Tesla) Илон Мъск в официалните документи на компанията вече ще бъде "технокрал". Това се посочва в съобщение, публикувано днес на сайта на Комисията по ценни книжа и борси на САЩ и цитирано от Ройтерс.

Междувременно финансовият директор на Тесла Зак Киркхорн ще бъде "майстор на монетите" по аналогия с измислената длъжност в поредицата книги на Джордж Мартин "Песен за огън и лед" и сериала "Игра на тронове", допълва БТА.

От 15 март длъжностите на Илон Мъск и Зак Киркхорн официално ще бъдат съответно технокрал и майстор на монетите, се посочва в съобщението.

В същото време се отбелязва, че двамата ще запазят позициите си в компанията, така че не става дума за промяна в ръководството.

Тесла съобщи миналия месец, че е закупила биткойни за 1,5 милиарда щатски долара и скоро ще ги приеме като форма на плащане на автомобилите, което повиши цената на най-популярната криптовалута в света.

Неотдавнашното рекламиране Илон Мъск на друга криптовалута - на доджкойн - в Туитър също вдигна цената й.

Днес стана ясно, че Чейс Гарити, инвеститор в производителя на електромобили Tesla, е дал на съд Илон Мъск и борда на директорите на компанията заради "размирни" публикации в Twitter, които могат да причинят глоби и щети.

Според Гарити, поведението на знаменития шеф нарушава споразумението с Американската комисия по ценни книжа и борси.