На фона на все по-настойчиво пробиващата си път идея за глобален минимален данък за корпорациите и на увеличаването на данъка за тях в САЩ гръмна данъчен скандал - че най-богатите плащали най-малко данъци (най-общо казано). Отдавна се говори за това и именно по тази причина най-развитите икономически държави са потеглили към световна данъчна реформа.

Независимата разследваща интернет платформа ProPublica оповести на 8 юни за получени документи, които свидетелстват как милиардери като Джеф Безос, Илон Мъск и Уорън Бъфет плащат малко данъци върху доходите в сравнение с огромното си богатство - понякога, дори нищо. Информацията е била получена от източник от правителствената приходна агенция (Internal Revenue Service - IRS).

На база на получената информация ProPublica установи, че най-богатите 25 американци плащат по-малко данък - 15,8% от коригирания брутен доход - отколкото много обикновени работници, които плащат и за социално осигуряване и Medicare (здравни осигуровки).

Веднага възникна въпросът как са получени тези документи. Комисарят на IRS Чарлз Ретиг заяви по време на изслушване във вторник, че "се води разследване във връзка с твърденията, че източникът на информацията в тази статия е от Службата за вътрешни приходи."

Ще се върнем на това по-нататък - нека видим какви са твърденията.

През 2007 г. Джеф Безос, тогава мултимилиардер, а сега най-богатият човек в света, не платил нито стотинка федерални данъци върху доходите. Постигнал подвига отново през 2011 г. През 2018 г. основателят на Tesla Илон Мъск, вторият най-богат човек в света, също не платил федерални данъци върху доходите, пише ProPublica.

Майкъл Блумбърг успял да направи същото през последните години. Инвеститорът милиардер Карл Икан го направил два пъти. Джордж Сорос не бил плащал федерален данък върху доходите три години подред.

Най-богатите хора - състояние, декларирани доходи, платени данъци в сума, в процент, реално

Източник: ProPublica

ProPublica получила огромна маса данни от данъчната служба за данъчните декларации на хиляди най-богати хора в САЩ, обхващащи повече от 15 години. Според разследващите журналисти данните предлагат безпрецедентен поглед във финансовия живот на американските титани, включително Уорън Бъфет, Бил Гейтс, Рупърт Мърдок и Марк Зукърбърг. Този поглед показва не само доходите и данъците им, но и техните инвестиции, сделки с акции, печалби от хазарт и дори резултатите от одитите.

Взети заедно, той унищожава крайъгълния мит на американската данъчна система: че всеки плаща своя справедлив дял, а най-богатите американци плащат най-много. Данните на IRS показват, че най-богатите могат - напълно законно - да плащат данъци върху доходите, които са само малка част от стотиците милиони, ако не и милиарди - състоянието им нараства всяка година, отбелязва ProPublica.

Как реагира Белият дом: Знаем...

"Знаем, че трябва да се направи още много, за да се гарантира, че корпорациите, лица с най-висок доход, плащат повече от справедливия си дял", каза на брифинг Джен Псаки, прессекретар на Белия дом.

В същото време много американци живеят от заплата до заплата, трупайки малко и плащайки на федералното правителство процент от доходите си, който се увеличава, ако спечелят повече. През последните години средното американско домакинство печели около 70 000 долара годишно и плаща 14% федерални данъци. Най-високата ставка на данъка върху доходите - 37%, установена тази година, за двойки, върху доходи от над $ 628 300.

Поверителните данъчни регистри, получени от ProPublica, показват, че ултрабогатите ефективно заобикаля тази система.

Американските милиардери се възползват от стратегии за избягване на данъци, недостъпни за обикновените хора. Богатството им произтича от стремително нарастващата стойност на техните активи, като акции и имущество. Тези печалби не се определят от американското законодателство като облагаем доход, освен ако и докато милиардерите не продават.

Това което ProPublica е направила е да сравни платените данъци от 25-имата най-богати американци всяка година с това, което Forbes изчислява с колко е нараснало състоянието им за същия период. и нарича това "тяхната реална данъчна ставка".

И така, според Forbes състоянието на тези 25 души се е повишило с общо 401 милиарда долара от 2014 до 2018 г. Те са платили общо 13,6 милиарда долара федерални данъци върху доходите през тези пет години - по данните на IRS. Това е зашеметяваща сума, но тя възлиза на реална данъчна ставка от едва 3,4%.

Съвсем различна е картината за американците от средната класа, например работещите с трудов стаж над 40 години, които са натрупали типично за хората на тяхната възраст състояние. От 2014 до 2018 г. нетната стойност на състоянието на тези домакинства се увеличило с около 65 000 долара средно след данъци, най-вече поради поскъпването на домовете им. Но тъй като по-голямата част от приходите им идват от заплати, данъчните им сметки са били почти толкова - близо 62 000 долара за този петгодишен период.

Заможните, както и много обикновени граждани, могат да намалят данъците върху доходите си чрез дарения и използване на сумите от направени инвестиции, а не от заплати.

Джеси Айзингър, старши репортер и редактор в ProPublica, каза, цитиран от BBC: "Бяхме учудени, че можете да намалите (данъка) до нула, ако сте мултимилиардер. Всъщност плащането на нула данък наистина ни удари в земята. Ултра богати хората могат да заобиколят системата по напълно легален начин".

"Те имат огромна способност да намират отчисления, да намират кредити и да използват вратички в системата", каза той.

Каква е хватката

Но има и нещо повече от това, отбеляза Айзингър: "Тези хора ползват агресивни данъчни облекчения, често защото са взели заеми, за да финансират начина си на живот." Той изтъкна, че американските милиардери купуват актив, изграждат такъв или наследяват състояние и след това заемат пари срещу богатството си.

Тъй като те не реализират никакви печалби или не продават никакви акции, те не получават никакъв доход, който може да бъде обложен с данъци.

"След това те вземат заеми от банка при сравнително нисък лихвен процент, живеят от това и могат да използват лихвените разходи като приспадане от приходите си", обясни Айзингър.

И пак към изтичането на информацията

Говорител на Министерството на финансите заяви пред репортери, че "неразрешеното разкриване на поверителна правителствена информация е незаконно" и добави, че въпросът е бил отнесен към ФБР, федералните прокурори във Вашингтон, генералния инспектор на Министерството на финансите и генералния инспектор на IRS.

По време на изслушване в сряда сенаторът републиканец от Мейн Сюзън Колинс изрази загриженост относно изтичането на информация заедно с главния прокурор (министър на правосъдието) Мерик Гарланд, заявявайки, че "тези изключително поверителни лични документи са получени незаконно".

Ще промени ли Байдън системата

Президентът Джо Байдън обеща да увеличи данъка за най-богатите американци като част от мисия за равенство и събиране на пари за мащабната му инвестиционна програма за инфраструктура. Той иска да повиши данъчната ставка, да удвои данъка върху печалбите от инвестиции и да промени данъка върху наследството.

Анализът на ProPublica обаче заключава: "Докато някои богати американци, като например мениджърите на хедж фондове, биха платили повече данъци съгласно настоящите предложения на администрация на Байдън, за повечето от 25-имата промените ще са незначителни."