EasyJet изрази надежда да възобнови полетите на 75% от своята маршрутна мрежа до края на август, въпреки че броят на всекидневните услуги все още ще бъде значително намален за един нормален летен сезон, съобщи Би Би Си (BBC).

Авиокомпанията вече предлага ограничен кръг услуги, приспособявайки се към ограниченията, наложени от пандемията за въздушните пътувания.

Пътниците и кабинният състав, например трябва да носят защитни маски, а храна няма да се сервира.

EasyJet съкрати 4500 работни места и тази седмица авиопревозвачът може да бъде изваден от индекса FTSE 100, защото цената на акциите му се понижи.

Новините за бавно възвръщане на услугите към живот, заедно с голямата, по твърдение на авиокомпанията, лятна промоция, помогнаха за оттласкване на цената на акциите на EasyJet във вторник с 2,75%.

EasyJet заяви, че половината от мрежата му ще бъде отворена до края на юли, увеличавайки се до покриване на 75% от нея през август.

"Полетите ще са с по-ниска честота от нормалната, което означава, че авиокомпанията ще работи с около 30% от нормалния си капацитет между юли и септември", казаха от авиокомпанията.

Превозвачът заяви също така, че ще предлага услугите си от всичките свои бази в Обединеното кралство.

По-рано EasyJet обяви, че ще възобнови операциите си на 15 юни, като полетите ще бъдат ограничени главно до вътрешните маршрути във Великобритания и Франция.

EasyJet въвежда серия от мерки за безопасност, поръчал е производство на хиляди маски, вдъхновени от комиксите, които ще бъдат раздавани на деца, които летят по избрани маршрути. Това се прави в опит да се облекчи тяхната тревога, породена от новите правила.

Конкурентът Ryanair изпълнява много ограничен брой полети по време на пандемията и заяви, че планира да възобнови 40% от "нормалния си график" през юли.