Пожар е избухнал в контейнер за съхранение на батерии Tesla Megapack по време на тестването на новорегистрираната батерия Victoria Big Battery в Мурабул, Австралия.

Това се случва само дни преди да бъде завършена батерията, която ще е най-голямата в Австралия. Планирано е тя да бъде с мощност от 300MW/450MWh - според официалните документи на производителя.

Батерията, на която започна тестването, е собственост на компанията Neoen Australia, притежаваща Hornsdale Power Reserve (система за съхранение на енергия) в Южна Австралия, както и сторидж системата Bulgana в австралийския град Джилонг, припомня Renew Economy.

В изявление за медиите управляващият директор на Neoen Australia Луи дьо Самбуси заяви:

"Можем да потвърдим, че по време на първоначалното тестване днес, 30 юли, около 10-10.15 часа сутринта е възникнал пожар в едно от съоръженията на Tesla за съхранение на батерии. Няма пострадали и мястото е евакуирано.

"Neoen и Tesla работят в тясно сътрудничество с аварийните служби на място, за да управляват ситуацията. Обектът е изключен от мрежата и няма да има въздействие върху електрозахранването", съобщават от компанията-собственик. Повече информация се очаква да бъде предоставена по-късно.

Според говорител на Neoen Australia, 13-тонната литиева батерия, разположена в транспортен контейнер, се е подпалила изцяло.

"Екипите на пожарната работят за овладяване на огъня и спиране на разпространението му до близките батерии", допълва говорителят.

Голямата батерия Victoria трябва да започне да функционира преди лятото (декември-февруари) в Австралия, а производителят има 10-годишен договор с австралийския оператор на енергиен пазар за предоставяне на мрежови услуги. Част от тези услуги е и увеличаване на капацитета на свързаност в периоди на пиково търсене.

3e-news.net