Най-големите западни банки, които остават на пазара в Русия, са платили на Кремъл повече от 800 милиона евро под формата на данъци през миналата година. Това е четирикратно увеличение спрямо данъчните плащания, които са извършвали към руската държава преди началото на войната в Украйна - през февруари 2022 г., въпреки обещанията да минимизират експозицията си към Русия, пише в. The Financial Times, цитиран от БТА.

Седемте най-големи европейски банки по активи в Русия — Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo и OTP, са отчели обща печалба от над 3 милиарда евро в Русия през 2023 г.

Сумата е над три пъти по-голяма от съответния резултат на западните банки преди войната в Украйна, през 2021 г., като е била частично генерирана от средства, които банките не могат да изтеглят от Русия.

Скокът в рентабилността им доведе до данъчни плащания към руския бюджет за около 800 милиона евро, спрямо едва 200 милиона евро през 2021 г., според анализ на британския финансов ежедневник. Американските посредници Citigroup и JPMorgan също постигнаха печалби в Русия.

Данъците, платени от европейските банки, еквивалентни на около 0,4 процента от всички очаквани неенергийни бюджетни приходи за Русия за 2024 г., са пример за това как чуждестранните компании, останали в страната, помагат на Кремъл да поддържа финансова стабилност въпреки западните санкции.

Чуждестранните кредитори са се възползвали не само от по-високите лихви, но и от международните санкции срещу руските банки. Подобни мерки лишиха конкурентите им от достъп до международни платежни системи и увеличиха собствената привлекателност на западните банки за клиентите в страната.

Повече от половината от 800 милиона евро данъчни плащания на европейските банки идват от австрийската Raiffeisen Bank International, която има най-голямо присъствие в Русия от чуждестранните кредитори.

Печалбите на австрийската банка от операции в Русия са се увеличили повече от три пъти - до 1,8 милиарда евро през 2023 г. спрямо 2021 г. Това представлява половината от общата печалба на австрийската група, в сравнение с дял от около една трета преди войната.

В допълнение към редовните данъчни вноски през миналата година, Raiffeisen Bank International е платил 47 милиона евро в резултат на извънредна такса, която Кремъл наложи на някои компании.

В същото време обаче германските Commerzbank, Deutsche Bank и унгарската OTP значително са намалили присъствието си в Русия, са посочили техни представители.

Въпреки закриването на корпоративния си бизнес и бизнеса си с търговия на дребно в Русия, Citigroup, четвъртият по големина кредитор в САЩ, който е спечелил 149 милиона долара печалба и е платил данъци за 53 милиона долара в Русия през 2023 г., стана четвъртият най-голям данъкоплатец сред западните банки в Русия, според изчисления на Киевското училище по икономика въз основа на данни на Руската централна банка.

Друг американски гигант - JPMorgan Chase, е спечелил 35 милиона долара и е платил 6,8 милиона долара данъци през 2023 г.