Операторът на авариралата атомна електроцентрала "Фукушима" заяви, че е поискал от органите по сигурността разрешение да построи подводен тунел и други съоръжения, нужни за планираното изпускане на големи количества преработена радиоактивна вода в морето, предаде Асошиейтед прес.

Операторът - компанията "Токио илектрик пауър" (ТЕПКО) - заяви, че се надява да получи разрешение от националния ядрен регулатор, за да може през юни да започне да изгражда инфраструктурата и през април 2023 г. да започне да изпуска водата, допълва БТА.

Процедурата е нужна, за да бъдат одобрени строителният проект на тунела, оборудването за разреждане на водата с морска вода и другите необходими материали.

ТЕПКО възнамерява да изпусне в океана огромни количества до голяма степен пречистена, но все още радиоактивна вода в зона на около 1 км от централата при гарантиране на безопасността и минимизиране на въздействието върху околната среда и риболова.

Замърсената вода се предвижда да бъде разредена с големи количества морска вода, за да бъде сведена концентрацията на радиоактивни вещества в нея под разрешения праг.

В момента на територията на централата има около 1000 резервоара, пълни с радиоактивна вода, които трябва да бъдат премахнати, за да освободят място за съоръженията, необходими за извеждането на централата от ескплоатация, заяви ТЕПКО.

Представителят, отговарящ за проекта за изпускането на водата в морето, Джуничи Мацумото, каза, че ТЕПКО ще построи подводния тунел чрез пробиване на скалите под морското дъно.

Предвижда се съдържащата тритий вода да бъде изпусната на дълбочина от около 12 метра под повърхността на океана.

Откакто през 2011 г. стана аварията в АЕЦ "Фукушима 1", когато мощно земетресение и цунами повредиха три реактора и водата за охлаждането им се замърси и започна да изтича, количеството на съхраняваната вода на територията на централата непрекъснато се увеличава. От АЕЦ "Фукушима" посочват, че понастоящем там се съхраняват около 1,29 милиона тона вода и до началото на 2023 г. капацитетът за съхранението й от 1,37 милиона тона ще бъде запълнен.

През април японското правителство одобри решението за изпускане на водата в Тихия океан при спазване на стандартите за безопасност на регулаторните органи и определи това като най-реалистичния вариант. На идеята яростно се противопоставиха рибарите, местните жители и съседни страни като Китай и Южна Корея.

Япония се обърна за помощ към Международната агенция за атомна енергия, за да е сигурно, че изпускането отговаря на международните стандарти, както и за да получи разбиране от международната общност.

Изпускането, което ще става с годишен таван за радиоактивните вещества, ще продължи около 30 години, тоест докато приключи извеждането от експлоатация на централата, посочи ТЕПКО.

Представителите на правителството и компанията заявиха, че тритият, който в малки количества не е опасен, не може да бъде отстранен от водата, но всички останали изотопи, набелязани за третиране, могат да бъдат сведени до безопасни равнища преди изпускането.