Китай ще оцени възможната заплаха, която представлява изпускането на замърсена вода от японската атомна централа "Фукушима", за безопасността на хранителните и земеделски продукти и търговията с тях. Това съобщи днес търговското министерство на страната, цитирано от Ройтерс.

Япония обяви вчера планове за изпускането на над 1 милион тона замърсена вода в морето от ядрената централа, която пострада от земетресение и цунами през 2011 година, припомня БТА. Плановете са то да се случи след около две години след филтрирането й отстраняването на вредните изотопи.

Планът предизвика незабавната съпротива на съседните Южна Корея, Китай и Тайван.

Китай е сериозно обезпокоен от едностранното решение на Япония да изхвърли замърсена вода от "Фукушима" в морето, каза на редовната си пресконференция говорителят на търговското министерство Гао Фън.

Ще следим отблизо развитието на ситуацията и ще направим оценка на евентуалните заплахи за безопасността на хранителните и земеделски продукти и търговията с тях, за да осигурим безопасността на китайските потребители, заяви Гао Фън.

Китайското външно министерство обяви днес, че Пекин споделя общо становище с Южна Корея, с което се противопоставя на японските действия.