Правителството на Япония и компанията оператор Токио електрик пауър (Tokyo Electric Power - TEPCO) бяха задължени днес да изплатят компенсации на стойност 419 милиона йени (3,7 милиона долара) на жителите на префектура Фукушима, принудени да се евакуират след аварията в едноименна АЕЦ през март 2011 година, предадоха Франс прес и ТАСС.

Това решение бе обявено от окръжния съд в Йокохама.

Съдът се произнесе по жалбите на 175 души, които поискаха от правителството и енергийната компания 5,4 млрд йени (48 млн. д.). Магистратите удовлетвориха частично исковете на 152 ищци, които в момента живеят в префектурите Токио и Канагава. В решението на съда се посочва, че аварията на АЕЦ "Фукушима-1" е могла да бъде избегната, ако е имало аварийни генератори.

През март 2011 година след удар на цунами системите за енергоснабдяване и охлаждане на АЕЦ "Фукушима-1" излязоха от строя и се стигна до разтопяване на ядрено гориво, довело до взривове и радиационно замърсяване.

В момента в централата продължават ликвидационни дейности, а за пълното й демонтиране ще бъдат необходими не по-малко от 40 години.