Властите в Япония са удвоили нужните средства в последната си оценка за ситуацията, пише Investor.bg, цитирайки Nikkei.

Според отчета ще бъдат необходими 20 трилиона йени или около 176 млрд. долара за щетите от ядрения инцидент и извеждането на реакторите от експлоатация.

Енергийните компании, сред които и Tokyo Electric Power (TEPCO), която е оператор на ядрената централа, ще пренесат част от разходите си на своите клиенти и повишаването на цените е неизбежно.

Според Nikkei е сформирана група с експерти от икономическото и от финансовото министерство, които обсъждат програма за финансова подкрепа на TEPCO, за да бъдат преодолени щетите.

В предишните анализи на властите беше записано, че разходите ще бъдат 11 трилиона йени, от които 5,4 трилиона йени ще бъдат компенсации, 2,5 трилиона йени разходи за извеждане на блоковете от експлоатация и 1,1 трилиона йени за съоръжения за временно съхранение на радиоактивните отпадъци.

Сега обаче разходите за компенсации се увеличават до 8 трилиона йени, а за извеждане на блоковете от експлоатация - до 4-5 трилиона йени, допълва изданието.

Самият процес по закриването на реакторите ще отнеме между 30 и 40 години.

Този проект коства милиарди йени годишно - досега са вложени 80 млрд. йени. Увеличаването на разходите се свързва основно с увеличаващия се брой хора, които очакват компенсации след ядрения инцидент през 2011 година, както и усложнената работа по извеждане от експлоатация на ядрените реактори.