Удължаване на кредитния мораториум и след 31 март прогнозира икономистът Владимир Каролев. Според него това ще стане с още шест месеца, като банките най-вероятно ще предложат и други облекчаващи мерки.

За да подпомага бизнеса и хората, държавата сега взима пари от данъците. Това означава, че след края на пандемията от COVID-19 може да се очаква повишение на налозите. Каролев обаче предлага вместо това да се оптимзира помощта за държавни дружества, като БДЖ, Български пощи, ТЕЦ Марица Изток 2 и държавните мини. Икономистът допусна, че това може да доведе до загуба на работа за значителна част от заетите там близо 80 000 души, но това било неизбежно.

С края на пандемията и спирането на държавните помощи, Каролев очаква ръст на инфлацията, която през 2022 година в еврозоната ще бъде около 3 процента. Той допусна, че икономическата криза предизвикана от Ковид 19 е възможно да доведе до забавяне на приема на България в еврозоната. Като причина изтъкна това, че България не спазва критерия за инфлацията, която е малко по-висока от т. нар. референтна стойност. Каролев обаче беше категоричен, че независимо кога ще влезем в еврозоната, това ще стане по сегашния курс на лева към еврото.

  • И още: Има ли бизнеси, за които няма да има реанимация след пандемията?
  • Защо икономиката на САЩ и Китай ще се възстанови още в края на април?
  • Колко пари трябва да има човек, за да живее добре в България?

Какво отговори икономистът Владимир Каролев, гледайте в подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.