Ако човек има работа, семейство, депозити, имоти и бизнес в един и същи град, това е нулева диверсификация.

За това предупреди Николай Василев, управляващ партньор в Експат Капитал, независима компания за управление на активи в България.

Той определи икономическата ситуация в света като много рискова.

Като сигурен знак за раздвижването на икономиката, Василев посочи цената на петрола. Ако тя рязко започне да се покачва, това означава, че пандемията си отива, но пък да чакаме инфлация.

Николай Василев обясни защо имотите, в които обичайно влагат парите си хората в България, не са най-добрата инвестиция.

Според него най-голяма доходност има от акциите.

  • По какво си личи дали един човек е финансово грамотен?
  • До каква степен възрастта на човека и парите, с които разполага, са от значение при избора в какво да инвестира?
  • Ако днес беше министър на икономиката, какво щеше да направи за излизане от рецесията?

Какво отговори Николай Василев, гледайте в подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка

Николай Василев е управляващ партньор в Експат Капитал, независима компания за управление на активи в България. Бил е член на две правителства на България, като последователно е заемал позициите на заместник министър-председател и министър на икономиката (2001-2003 г.), заместник министър-председател и министър на транспорта и съобщенията (2003-2005 г.) и министър на държавната администрация и административната реформа (2005-2009 г.).

Преди това е бил старши вицепрезидент в Lazard Capital Markets - Лондон (2000-2001 г.), както и асоцииран директор на UBS (UBS Warburg Dillon Read) в офисите на компанията в Токио, Ню Йорк и Лондон (1996-2000 г.), където работи в сферата на акции и развиващи се пазари. Работил е също така като данъчен консултант в Coopers & Lybrand - Будапеща, Унгария (1993-1994 г.).