В условията на пандемия жилищата в големите градове са тези, които са привлекли още инвестиции, повлияни от работата вкъщи и необходимостта от обособен домашен офис. Това води до леко повишение на цените, което ще зависи от продължителността на феномена хоум офис, казва Георги Киров, директор "Инвестиционни консултантски услуги" в Colliers.

Според него интересът на купувачите остава към централните части на градовете, където има лесен и бърз достъп до услуги, магазини и учебни заведения. Въпреки, че Ковид 19 доказа удобствата на по-големите жилища с повече самостоятелни помещения, няма повишено търсене на ЕПК и панелни жилища.

Киров цитира проучване на Colliers, според което имотния пазар в София, сравнен с която и да е столица на съседна държава, остава най-евтин. Така например ако цената за скъп апартамент в София е около 2 000 евро на кв.м., то в Белград и Загреб цените за сходно жилище започват от 4 000 - 5 000 евро.

Това, което прави инвестицията в имот различна от тази например в ценни книжа е, че излизането от нея става много по-бавно. Георги Киров даде пример с 2008 година, когато наблюдавахме криза на свръхпредлагането. Тя доказа, че на теория имотите може да са убежище, в което някой да се чувства стабилен, но всъщност поради факта, че имотът не може да се продаде веднага, може и да е капан за инвеститорите.

Важна тема са не само жилищата, но и всички видове недвижимости. Киров посочи, че специалистите от имотния бранш често забравят, че всъщност имотите обслужват реалната икономика и следват нейното развитие.

Населението на България се топи с рекордни темпове. Това не вещае ли проблем с ликвидността на инвестиция в имот? Пандемията и достъпните ипотечни кредити надуват ли имотен балон? Кое е по-изгодно, да се купи с ипотечен кредит или да се наеме жилище?

Какво отговори Георги Киров, гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Георги Киров е директор "Инвестиционни консултантски услуги" в Colliers България, компания за професионални услуги и инвестиционно управление в сферата на недвижимите имоти. Има MBA от University of Chicago Booth School of Business и степен Бакалавър по Финанси от УНСС. Участва в осъществяването на едни от най-значимите транзакции в областта на инвестиционното консултиране на българския пазар, като продажбата на Бизнес Парк София, придобиването на DHL Logistics center, където представлява купувача - Landmark, продажбата на Praktiker Portfolio в България.