Имотите са убежище, но и капан за инвеститорите в периоди на криза

Георги Киров, директор "Инвестиционни консултантски услуги" в Colliers, пред подкаста "Какво могат парите?"

Обратно в новината

Коментари - Имотите са убежище, но и капан за инвеститорите в периоди на криза | Бизнес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Един мой познат-брокер ми каза, че се очаква зверско покачване на жилищата в София с над 30 процента до края на 2021 г. Според него трябвало да се купува сега, а не към края на годината.

А защо богатите не купуват, а си държат парите в банка и си ходят по екскурзии целогодишно?

Хубавите имоти си струват да влагаш пари в тях, само качествените неща на пазара трябва да се гледат.

Ако това с имотите беше голем келепир, до сега всичките новопостроени жилища, а и старите панелки щяха да са изкупени от богатите. Даже инвеститорите нямаше да си продават на зелено, а зяха да си ги държат и да ги отдават под наем. То в София нема кой да кихне, тия искат некой да им го наеме. Аз имам трима приятелски семейства, които се върнаха на село - от там действат. И ако съвсем се устроят, че ремонтират покрив, баня и т.-н., щяли да си продадат жилището и да си живеят там.

сравнява цените в Белград и Загреб, ама не сравнява средата, в която се живее. Естествено, че парите за жилище там ще са повече! Вие ходили ли сте в Лозенец, който трябва да е топ квартал в София? Много работа трябва да свършим преди да искаме цените в София да са 4к-5к на квадрат. Това интервю няма никакъв смисъл, казват ни неща , които очевидни... ...ама и аз как се подлъгах, дир-а не е за гледане а за коментиране

Отчаяни посредници търсят балами да купят нещо, преди цените на имотите съвсем да са се сринали...

Гоче имаш поздрави от комшиите.От едно румънско село - Дасайбещи

А на кого ще ги даваш под наем? На хората с лаптопите, които се върнаха на село?

Аз пък имам приятел потомствен белградчанин, казва се Войн. Та, Войн още преди 10 години ми казваше, че цената в центъра на Белград е към 2000-3000 евро квадрата. Ти не знам какво наричаш нормални жилища, те повечето жилища са си нормални и цената до голяма степен зависи от местоположението. И в София един еквивалентен апартамент на бул.Дондуков, примерно, ще струва два пъти по-скъпо от такъв в квартал Бенковски.

В София тристаен апартамент струва 65000,00 евро, а същия в Нови пазар е само 15000,00 евро. Та искам да попитам, като инвестираш в жилища, после на кого ще го продадеш?

Ще го продам на хора, които искат да живеят в София, а не в Нови пазар.

София ВЕЧЕ е с отрицателен прираст. Пак да попитам, на кого ще ги продадеш?

Ти добре ли си, нормален тристаен апартамент в София е 150 000 евро и не говорим за скъп квартал.

Защо ни го навирате в лицето този пъпчив от шарка гном?! Какво имат "colliers" като бизнес в България? Това е все едно да поканите Йоло Денев да коментира за вас предстоящия план за икономическо и финансово възстановяване на ЕК! Аре малко слезте на земята. Не ми трябват словоблудствата на на някакъв "метранпаж" в голяма щатска компания, дето на собствения си пазар се е окъкала отвъд ушите! Тия бяха от кохортата на "спасените" през 2009. Помним, можем да проверим, знаем чужди езици.

Просто написаното в тази статия е лъжа! Сериозно ви казвам! В Белград, понеже сестра ми работи и живее там от над 11години ценбите на имотие започват от 800-1000 евро на квадрат! Говоря за жилище където живее нормално семейство! Има и такива които сигурно струват по 5000 евро на квадрат, както е споменато, но си спомням, че в центъра на София имаше едно жилише където цената на квадратен метър беше 27 000 евро! Така, че пак сравняваме домати с камъните донесени от Марс! Та по тази точка, тази платена статия и коментара на тоз можете да ми го хванете и да ми го поразходите по улиците на Белгард! Ще изпитате неимуверно удоволствие!!!!

Сега е момента за апартамента!

Точно така е, имотите са дългосрочна инвестиция с почти нулева ликвидност в кризи. Този риск обаче се елиминира от факта че срочността на тези инвестиций трябва да е поне 10-15 години. Инвестициите в напреднали държави се подценяват от непрофесионалните инвеститори поради факта че на пръв поглед изглеждат ниско доходни. Това е добър начин за създаване на сигурност и би трябвало част от портфолиото да е в държави със сигурен растеж и ниска флуктоация на пазара което намлява риска значително, Аз мисля, че в България инвеститорите са по-склоннин на по-рискови инвестиции с по голяма доходносност в кратък период и по-висок рисков фактор, но се забелязва вече тенденция на насоченост към по-сигурни и дългосрочни пазари, не само във България. Инвестирайте сигурно и дълосрочно, и преценете добре каква част от вашето портфолио да бъде в рискови, високо ликвидни инвестиции. Ако портфолиото е добре балансирано, риска ще е сведен до минимум. Дано повече хора в България да имат възможност да инвестират.

Строя вече 35-та кооперация. Винаги съм на печалба. До ключ излиза максимално 600 евро. Поне 150 процента съм печалба от всяка инвестиция. Агенции купуват имоти и ги отдават под наем или чакат купувачи. Стотици хиляди българи се завърнаха от чужбина и си купуват жилища. Парите в банките умират бавно.

Агенции купуват имоти и ги дават под наем... Посмали малко, Манго.

От написаното се разбира, че не сте управителя на фирмата, а може би по-скоро някой, който участва в строежа. Нищо лично, това, колко "излиза" строежа е едно, съвсем друго е парите, които го обезпечават, второ е обезщетението за собствениците на парцела, на трето място - дяла на инвеститорите, които участват и четвърто - времето за продажба на имота. И като се направи една сметка, при толкова пренаселена София и пустеещи жилища в провинцията, се оказва, че май-май почти никой не се хвърля на новото. Отделно - 200 - 300 хиляди върлани се българи от чужбина - смях в залата, приятелю! А знаеш ли, защо се върнаха и какви са? Ей сега ще ти кажа - това са фризьори, ресторантьори, доставчици, работници в кланици и всички, които работят във фирми за подбор на персонала в западните страни. Сега тези хора ще си идат в къщи, и ще преживяват със зимнината от мама и тате! Пари за цигарки - йок, камо ли за апартамент! А, и, разбира се, като мине коронаистерията, което ще се случи още лятото, ще запалят моторетката и ще отидат на запад! Казвам го като човек, който живее 10 години в Германия и поназнайва нещата!

Много ги разбираш гледам, инженерчето,

Мдаа. Сега е момента - инвестирайте в имоти по 1500 Е/ квадрата. После ще ги давате под наем. Нищо че населението намалява и наемите са надолу. Навремето взеха спестяванията на хората чрез хиперинфлация. Сега ще ги вземат чрез "инвестиция" в имоти в умираща държава.

Населението намалява, но не и в София. Е да, един ден, неизбежно и там ще започне да намалява, но за сега няма изгледи да е скоро.

Ако погледнеш статистиката от предходните години, прирастът е бил минимален и за София. А за тази година е -20 000. Няма как София да стои завинаги извън тенденциите на държавата. И там населението застарява, и там смъртността е по-голяма от раждаемостта. А заселницте от все по-обезлюдяващата се провинция от година на година намаля.

Тази година е -20000 заради ковида и загубата на работа. Всичко живо, което е под наем и няма работа се връща по родните места, за да сведе разходите до минимум. Като се нормализира обстановката, тези хора ще се завърнат в столицата.

Или пък тези хора ще се устроят в родните си градове/чужбина?

Брокерите огладняха май-май? Мине , не мине време - и цоп нова сатия!

Нали точно това иска да каже човека