Лечението на "COVID-19" влезе в покритието на т.нар. туристически медицински застраховки при пътуване в чужбина. Въпреки драстично намалелите през последните месеци пътувания, повечето застрахователни компании са отговорили на изискването на клиентите си да покриват медицински разходи при заразяване с "COVID-19" в чужбина. Малко са обаче застрахователите, които покриват такива разходи у нас и причината е в слабото търсене на подобен застрахователен продукт, каза Николай Здравков, председател на Българската асоциация на застрахователните брокери.

Заради локдауните и спирането на масовите пътувания значително са намалели случаите с пострадали хора в чужбина, които донасят най-много разходи на застрахователите, заради големите обезщетения. Така "COVID-19" е намалил щетите на застрахователните компании по "Зелена карта", отбеляза Здравков.

"COVID-19" обаче се е отразил негативно върху приходите от продажбата на застраховката за автомобили "КАСКО". Това е довело до изостряне на ситуацията на застрахователния пазар и повишен интерес на играчите за компенсиране на загубите и увеличаване на приходите чрез задължителната за автомобилите застраховка "Гражданска отговорност". Така се е стигнало до засилена конкуренция и дъмпинг в цените на предлаганите застраховки, каза още Здравков.

Въпреки, че пандемията накара хората да преоткрият домовете си, оказва се това не ги е мотивирало да ги застраховат. Според Николай Здравков, когато хората си стоят удома, смятат, че могат да се справят с всяко едно събитие и това е намалило търсенето на застрахователни продукти в областта на имущественото застраховане.

Застрахователния пазар е по-различен от потреблението на обичайни стоки и услуги. Той реагира със закъснение и намаляването на потреблението и спада на премиите, най-вече при доброволните видове застраховки, се усеща една година след настъпването на всяка една криза, обясни Здравков.

  • Как се правят дистанционни огледи и завеждане на щети?
  • Ще видим ли тази година работеща система "бонус-малус"?
  • Какви инвестиционни застраховки се предлагат в България?
  • Какво ги различава от обичайните?

Какво отговори Николай Здравков, гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Доктор по икономика Николай Здравков е съосновател и председател на Българската асоциация на застрахователните брокери. Опит в застраховането придобива като служител в ЗПК "Орел" АД, изпълнителен директор на застрахователна компания "Ви Веста", участва в създаването на "Евроинс Иншурънс" АД, изпълнителен директор на Asigest Broker, Италия - международна група застрахователни брокери от Италия, Германия, Мароко, Сърбия, Румъния, Турция, Албания и България. От 1999 г. до днес е управител на "Ай енд Джи Иншурънс Брокерс" ООД.