В последно време се прокрадват очаквания, че заради санкциите, които ЕС налага на Русия след инвазията в Украйна, е възможно отпадане на Зелената сделка. Европа обаче трябва да се бори за своята енергийна независимост и в дългосрочен план това налага още по-големи инвестиции в нови технологии и възобновяеми енергийни източници. Такива са индикациите, които идват от ръководните членове на Европейската комисия, каза Атанас Пеканов, бивш служебен вицепремиер.

В краткосрочен план Европа трябва да реши може ли бързо да се откаже от руския природен газ, като нанесе тежка икономическа щета на Москва в подкрепа на Украйна. При такова решение европейската икономика също ще пострада. Без руския газ редица индустрии трудно ще продължат да работят. Въпреки, че по време на здравната пандемия ЕС разработи ефективни мерки за противодействие при кризи, очертаващите се загуби ще бъдат големи. Сега, казва Пеканов, европейските лидери трябва да решат могат ли да обяснят на гражданите, че ще трябва да се примирят с намаляване или загуба на доходи и повишена безработица за известно време, за да подпомогнат Украйна.

Атанас Пеканов коментира одобрения от ЕК български План за възстановяване и устойчивост, в който открива неяснота по отношение на поетия от правителството на Кирил Петков ангажимент за намаляване на вредните емисии от ТЕЦ на въглища с 40% през 2025 година. Пеканов обръща внимание, че така поетият ангажимент избягва необходимостта от затваряне на конкретни въглищни централи, но ще изисква огромни усилия от българската енергийна система. Пеканов е скептичен и към правителствения проект за изграждане на държавен парк от батерии за съхранение на електроенергия от ВЕИ. Според него това е скъпа и рискова технология. Вицепремиерът от втория служебен кабинет на Стефан Янев припомня, че за производството на такива батерии ще трябват редки метали като никел и кобалт, който заради нарушените доставки сега ги няма.

  • Ще успее ли планът за изграждане на парк от батерии за съхранение на електроенергия от ВЕИ?
  • Кои индустрии ще пострадат най-тежко при пълен отказ от руския газ?
  • Какви са прогнозите за икономическия растеж на страната и очакваната инфлация до края на годината?
  • Кое ще работи по-добре - намаляване на ДДС или таван на цените, като защита на потребителите от нарастващата инфлация?
  • Адекватно ли е решението на правителството да замрази минималната работна заплата на 710 лв до 2025 година?

Отговорите на Атанас Пеканов гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Атанас Пеканов е докторант по икономика във Виенския университет по икономика и бизнес с фокус върху темите "Парична и фискална политика". Икономист в Австрийския институт за икономически изследвания, лектор по икономика и бизнес във Виенския университет. Работил е в Европейската централна банка във Франкфурт, Германия. Член е на Съвета за икономическо и социално развитие към Президента на Република България.

Два пъти е избран за стипендиант на Българската Народна Банка . През 2018 година е избран за стипендиант на Австрийската икономическа асоциация. През 2019 година е стипендиант по изследователската програма Fulbright и посещава икономическия факултет на Харвардския университет. Изследванията му са фокусирани върху новото поколение макроикономически модели, които изследват ефектите от фискалната и парична политика върху разпределението на доходите.

През 2021 г. е назначен е от президента Румен Радев за заместник министър-председател по управление на европейските средства в служебното правителство на Стефан Янев.