Желанието на Русия доставките на природен газ вече да се плащат в рубли е опит да подкрепи котировките на собствената си валута. Със създаването на нещо като "газова" рубла, Москва повтаря случилото се през 70-те години, когато американския долар остава без достатъчно златно обезпечение. Тогава, за да подкрепят курса на валутата си, САЩ въвеждат изискване доставките на петрол да се плащат само в американски долари, което предизвиква увеличеното му търсене. Така възниква терминът нефтодолар. До този момент изглежда, че намерението на Русия успява, казва доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН. Той напомня, че Австрия, Германия и Унгария са възприели новото изискване за плащане на газовите доставки.

След спирането на руския природен газ за България, алтернативните доставки ще бъдат с 30 до 40 процента по-скъпи, прогнозира доц. Сарийски. Според него България сега ще разчита на завеждането на арбитражно дело, което да прехвърли върху Русия всички щети, които произтичат от спирането на доставките на газ. Само, че по-високите цени за нас са сега, а компенсацията е един ден в бъдещето, ако изобщо се случи, казва Сарийски. А защо България е една от първите, на които "Газпром Експорт" спира доставките, Сарийски обяснява с това, че страната ни е единствената, в която гражданите са били призовани от премиера да даряват заплати, за да се купува оръжие за Украйна.

Доц. Григор Сарийски посочва, че сред най-потърпевшите от спирането на газа биха могли да бъдат "Лукойл", където няма да може да се преработва нефт, столичната "Топлофикация", която след края на отоплителния сезон няма да може да осигурява топла вода, всички оранжерии за зеленчуци, производителите на изкуствени торове, заводите за цимент, металургичните и стъкларските заводи.

Инфлацията от 12 на сто в България все още не е продиктувана от събитията в Украйна, защото санкциите до сега засягаха само руската страна. Но след спирането на газа, инфлацията у нас тепърва ще се ускорява и е възможно до края на лятото да достигне до 20 или 30 процента на годишна база, прогнозира Сарийски.

  • Да очакваме ли неконтролируемо поскъпване на храни, горива, стоки и услуги?
  • Време ли е за административно въведен таван на цените?
  • Заради възможността Европа да остане без газ от основния си доставчик, възможна ли е промяна или дори отлагане на Зелената сделка?

Отговорите на Григор Сарийски гледайте в бизнес подкаста "Какво могат парите?" със Стефан Кунчев.

Визитка:

Григор Сарийски е доцент в Института за икономически изследвания на Българската академия на науките. Защитил е дисертация на тема "Управление на риска при банковото кредитиране на фирмите в България". Автор е на множество изследвания и публикации в областите банково дело, публични финанси, икономическа конвергенция.