Европа пред труден избор: Без руски газ, но и без стабилна икономика

Атанас Пеканов, бивш служебен вицепремиер пред бизнес подкаста "Какво могат парите?"

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Е завършил икономика , ама все едно е завършил астрология . Работил в банка - чиновник. И хоп - министър . Много разбира от високи технологии , енергетика , иновации и т. н. Откъде ги намира Радев все такива....

Ха сега - целувайте тези на чиито лъжи се хванахте VIVA

ЕС са доказани мазохисти, коитомислят със задниците си

Големият страх за англосаксите е Русия и Германия да не работят заедно в екип!!! А като цяло сегашното ръководство на ЕС е под влиянието на САЩ и не са в състояние да вземат адекватни икономически решения , което ще доведе до срив в икономиката на съюза! А българите пак сме в грешният отбор водени от неграмотни цървули!

Това което на изток не разбирате, а всеки западняк му е кристално ясно, е че с руски газ икономиките на ЕС са нестабилни. Точно обратното на това което Ганьо, хванал се за фустата на Путин, си мисли. Само гледайте. До 2-3 години, когато западните икономики конверсират и диверсифицират (наблягайки на първото) енергоизточниците си, тогава икономиките им ще станат истински стабилни. А не ръководещи се от моментите настроения на разни таварищи.

Един информиран гражданин с дълбоки икономически познания на университета "Само гледайте като". Идиот си и си го знаеш.

Украйна е една нещастна пешка в една огромна игра.

Бензиностанция с ракети, а без ракети и рухна Европа. Ако пусне и ракетите.....

Ами вие сте виновни вие слушате Нато а Нато не страда страдаме ние заради вас вижте Турция в Нато е но си гледа икономиката вижте Унгария, Австрия, само ние загубеняци.

Началото на края на ЕС .

Брюксел има повече пари от Москва и Вашингтон, дарлинг

Така е, за това Израел диверсифицирахме валутните си фондове с всичко друго но не и с долари и евро. Добавихме юан, за всеки случай:) https://www.swissinfo.ch/eng/israel-adds-yuan-to--206-billion-reserves-in--philosophy--change/47529888

_stankow

И за какво са и "пари", с които не може да си купи ни газ, ни метали, ни зърно ?

Гейкомисарите на ЕСеСеРът шъ на упраят, никой да са не плаши...

Време беше. ;Ако не днес утре пак същото щеше да се получи. Всичко свършва,както живота така и петрола, газта, въглища ....и всичко което се взима от Земята

САЩ си имат всичко и нефт и газ и технологии. Докато Европа още дълго ще подсмърча за газ и нефт, а веи много зависи от внос от Китай.

Сащ внасят европейски мозъци.

Така беше преди Сега - азиатци, африканци и латиноси. Белият човек не ходи там

Вече са в плен на Китай! За евроатлантиците става дума! " Икономиката, ГЛУПАКО!"

Погледнете си некъдърници и тогаеа помагайте на урките

Урките да ги хванеш за хурките

Българите и без това не обичат да живеят добре, нагледно показано през последните 2 години. Така че ми е все тая - аз съм на термопомпи и ел. кола. Дреме ми за газта. Виж, нефтът е друго, но явно трябва да се мисли за заместители на пластмасите. За тези работи не се пее в поп-фолка, иска се учене.

Пластмасите заместват други материали. Около 10% от нефта отива за пластмаси

В тая Е кола ако знаеш що пластмаса има ще ти причернее. Ако я замениш с традиционни материали няма да минеш и километър.

Дреме ми, нали ми трябва двойно по-малко дизел?

Изгориха у убиха българи.Зацаоаха имената на опълченците в Болград. Рязц пиха района на три за да го украинизират.Зспслиха центровете в Киев и Одеса. Скъсаха знамената ни в Киев. Написаха..Чемодан,Вокзал,София Забраниха бълг език. Смениха имената на българите,Петър стана Петро,Димитър..Димитро.... Не разрешиха Българска автономия. Само извратени антибългари може да подкрепят този фашистки режим в киев

Те са същите пияндурници като болшевиките. Да не би руснаците да са по-читави?! И двете държави емигрират у нас, а не ние при тях още преди войната. Че ги мързи да научат правилен български и ми обесняват колко по-хубаво било при тях и ни завиждат за красивата и топла земя, както и за що-годе нормалния живот. Пълно е със сервитьори, фризьори, тук-там професори и инвеститори, на които им харесва у нас. Добре дошли, но да не смеят да ми изнасят уроци по история - заради тях не се разбираме с макетата.

виждал руснаци да емигрират у нас в истинският смисъл на думата емитрация, освен да си купуват втори дом за лятна почивка .Така беше послединет 10 години.Не съм видял и нито един руснак да работи в България за "европейска заплата".Друг е въпросът че идват заради близостта на езика, културата и морето.Другото са митове.Но вечеи те няма да идват, ходаят в Гърция Турция Египет, Тайланд и т.н.

Иди в Обзор - пълно е с рускини-сервитьорки - специално ги питам от къде са. А в Банско са сладкарки или фризьорки. Повечето са от Новосибирск.

Руснаците значително обедняха и никой не ги иска за нищо. Българите се държим най-добре с тях.

Марче,то и българите вече не говорят правилен български език.Пълно е с английски думи.Направи разбор на едно изречение и виж колко български думи има.

Поправка : ти ако не знаеш български, какво правиш тук? Аз си знам езика.

САЩКраварите завладяха Европа без нито един куршум.... Благодарение на инсталираните от тях марионетни правителства.

Чупката в сибир или в сев. Корея.

В превод на български език Фашизъм: Еднопартийна система на управление при която всяка класа има своето отделно място, функция и представителство в управлението, но индивидът е подчинен на държавата и контролът е подържан с военни средства, тайна полиция, строга цензура и правителствен надзор върху индустрията и финансите. Според нацистката идеология хората не били равни – имало по-висши и по-низши хора. По-низшите не заслужавали да имат права. Всъщност според нацистите някои хора дори нямали право на живот. Диверсията са скрити и потайни, но внимателно подготвени специални мероприятия на диверсионно-разузнавателни групи или агенти по саботажа – диверсанти за изключване от строя на най-важните обекти или елементи от него чрез взривяване, палеж, наводнение, както и използването на други средства за разрушение и унищожение, които не са пряко свързани с налични военни действия (бой), но с които се постигат определени желани от водещата диверсионна политика страна цели. Путин е ДОКАЗАН убиец, престъпник, диверсант, нацист и фашист. Путин също така е джудже заради ръста си от 1.50см Все факти

Колко е висок Зеленски?-Според теб-също Джудже.

Наско, моето момче. Ако една економика наистина е пазарна, тя ще преживее всичко. Свободният пазяр не търпи вакуум и не е нужно да си чел книжки във Виена, за да го знае човек. Животът ще продължи и без Руските суровини. Дори ще стане много по-чист , ако искаш дори в преносния смисъл на думата. Хайде сега да разгледаме варианта Русия печели войната. Изходът от този вариант е също покачване на цените на суровините , понеже Русия ще стане хегемон и ще трябва да преоръжава войска. Ще имаме ненормалници до границата, които по всеки повод , когато не им отърва, ще дрънкат оръжие по границите. В есето ти липсва научна стойност и е написано ниво пенсионерска задруга на входа на блока.

едноврмененно с денацификацията и демилитаризацията на Укробандеростан върви успешна декапитаризацзия и деиндустриализация на осатъците от запад.Да запада ще преживее -ще яде напечатаните си пари с гарнитура вратовръзка.

ЖидоБандера Чифути фашисти.. Цирк Буш

78% от мостовете, ж.п.възлите са ликвидирани. 64,% от складовете Руснаците наблюдават къде се стоварва оръжието и го ликвидират там

Се посраха?

Руските тролчета май се увличат в дебилния си ентусиазъм. Тук никой не вярва на подобни тъпотии. Те са за собствено ползване.

Германското правителство подготвя доставката на съветски танкове Т-72 в Украйна през Словения на принципа на т. нар. кръгов обмен, съобщава DPA, позовавайки се на източници. Сделката предвижда Словения да предостави част от танковете си на Украйна, а на свой ред Германия се задължава да ги компенсира с бойни машини на пехотата (БМП) Marder и Fuchs. В Берлин смятат, че украинците не трябва да преминават обучение за използване на съветските Т-72, тъй като те вече са на въоръжение в армията им. Както отбелязват източници на DPA, Словения изисква като компенсация не само Marder и Fuchs, но и модерни танкове Leopard 2, бронетранспортьори Boxer и Puma. По-рано германският министър на отбраната Кристин Ламбрехт обяви пред телевизионните канали RTL и NTV, че ФРГ ще обучава украински войници за работа със западни отбранителни системи. Нидерландия възнамерява да предостави такива на Киев. Ламбрехт също така потвърди, че Германия не може да доставя тежки оръжия на Украйна от собствените си запаси. По-рано тази седмица канцлерът Олаф Шолц, след видеоконференция с участието на западни лидери, заяви, че собствените резерви на германските въоръжени сили по отношение на доставките на оръжие за Украйна са до голяма степен изчерпани, но Киев може да ги закупи от германските отбранителни концерни, които след това ще бъдат компенсирани. Междувременно първият дипломат на Берлин Аналена Бербок подчерта по-рано, че Киев се нуждае от тежко въоръжение и че сега не е моментът за извинения по този въпрос.

ама до тук : 60% от достовената западна техника е унищжена с директни ракетни удари още на границата с Украйна, а останалите 40% са в ръцете на ДНР и ЛНР и войниците се снимат с тези трофеи.

едновременно с денацификацията и демилитаризятатана Укробандеростан върви и декапитализацията и деиндсустриализаятата на ЕС а и на САЩ вторично.

идиот - стахановец.

да пере чорапите на старшинката, друго не може и без това.

Народът на окупираният да живее по добре от народа на окупатора

Препоръчва на немците да се къпят по малки,с по студена вода и без сапун Ха ха..санкции.... Ние сме още по големи боклуци......

ЕС скоро на бунището на историята заедно с Германия която се деиндустриализира с бързи темпове!

Ти къде си учил икономика? Никъде, нали. Дори за руснак си прекалено тъп. Само кръгъл идиот може да започне война без шанс за успех. Това е краят на кочината и изродите, които я населяват.

Атанас Пеканов е докторант по икономика - с такива докторанти - такава икономи - никаква !!!

ТО УБАВО , ТУЙ ВИЕНА, АРВАРТ, СВИТОВНА БАНКА, ДОФТУРАНТИ ПО ПАРИТЕ И ФИСКАЛНОТО ИКОНОМИКА, ТЪЙ ДЕ- ТУЙ ПИЧАТАНЕТО НА ПЪРИ И КАК ДА ГИ РАЗДАВАШ Е УБАВА И ЛЕСНА РАБОТА! АМА НЕМА ЛИ БАРЕМ ИДИН ИНЖИЛЕР ДА ИМ РЕЧЕ КАК ОТ ПЪРИ СЪ ПРАЯТ ТЕНДЖЕ, ИДИН ЖИВОТНОВЪТ ДА ИМ РЕЧИ КАК СЪ ПРАЯТ ТИЛЕТА, ИДИН АГРОНОМ ДА ИМ ОТ ПЪРИ РОДИ ДОМАТИ, ПА ТОГИЗ ДА ФАНИМ ВЕРА И НАПРАИМ ПРАВИЛОЮ ИСБУР

Има има ... и за всичкото тая продукция, дето сте я изброили се изисква какво? Правилно! Енергия! Хайде сега да питам икономиста, колко ще ми струва тенджерата ако я направя в Германия при цена на киловатчас 1 евро, и в Китай за 8 цента, мммм? Ако продължаваме със същите темпове, дръпнатите ще ни купят без пари! Една КИА със седем години гаранция е на половин цена от фолксваген същия клас с 3 години гаранция! Ще ни изпапат!

Инженерче

Тъй тъй ... докато нашенеца първо чака империализма да загние, после комунизма да бъде изтрит от лицето на земята, хората не чакат ... ами се развиват! А ние вярвахме в комунизма, и сега в атлантическите ценности! Ключовите думички тук са вярваме и чакаме. Докато го правим, другите се развиват! И когато утре открият наистина екологично чиста технология за производство на енергия, ще го набият на всички неприятелски държави с макарите! ЕС са със смъкнати гащи предварително!

Няма ли кой да предложи да станем и ние Съединен Щат, белки всички да са доволни! С руснаците не стана, може пък БайДън да кандиса. И самолетите, платените, да си ни ги изпрати!

Ей сега евроджендърляците и евро педофило-педерасите ще ядат мазната опашка. Глад бате, глад на кутийки. На Шаро ушите са големи! Ама иначе голям го вадят - плашат Путин със санкции. Ще му санкционират дедовия на Володята! Работайте, братья!

Тебе специално ще те пратим в Русия да благоденстваш.

В РУСИЯ 1 кг КРАСТАВИЦИ 50 ЕВРОЦЕНТА, В БЪЛГАРИЯ 250 !

ИПМ

Как могат да си помислят укрите, че могат да победят държава, която си има всичко? По един милиард долара на ден само от газ! Германците признаха, че Ако доставката на газ секне, спира най-големия в света химически концерн BASF, а след него и всички останали по веригата. Защото газта не е само енергия, но и суровина - източник на ВЪГЛЕРОД И ВОДОРОД - основата на цялата съвремена синтетична химия и минерални торове. През 1869 г. великият Д. Ив. Менделеев е прозрял истината и я е синтезирал в израза: "Който гори нефт - гори банкноти, който гори газ - си подритва хляба"! Ако доставките на титан (89%) и алуминий (62%) от Русия секнат, гордостта на ЕС - Еърбъс пуска кепенците, за радост на Боинг! Ако Якутия престанe да добива 29% от диамантите в света, 1,5 милиона годеници в САЩ и западна Европа няма да си получат любимите годежни пръстенчета с диамантчета! Ако Русия спре износа на пшеница - Испания, Египет, половината арабски свят и черна Африка остават на банани, батати и маниока! Ако Русия спре износа на литий, за литиево-йонните батерии, на итрий - за итриево оптическо стъкло и берилиев концентрат - като забавител на бързите неутрони в ядрените реактори, ако спре износа за уран за АЕЦ, ако Русия спре.....и т.н. СВЕТЪТ НЯМА ДА БЪДЕ СЪЩИЯ!!!! Нека все пак кажем, че целта на САЩ НЕ Е да се унищожи Русия, а само да я омаломощи и направи по-слаба, непривлекателна и вражеска и да не се допусне съединяването на високотехнологичната, икономически силната, дисциплинираната и работлива ГЕРМАНИЯ с неизчерпаемите природни ресурси, енергия, суровини и храни на Русия. Ето затова е саботажа на СЕВЕРЕН ПОТОК 2 и войната в Украйна. Щатите искат една покорна и послушна Русия, като евтин суровинен източник, подобен на Ирак, Кувейт и Саудитска Арабия! Русия е назаобиколима, несломима и неунищожима !!!!

Като показваш че си платен трол пускащ платен коментар Какво очакваш да постигнеш?

Знаем какво е русия - кочина, където няма пътища, нормални жилища, нормални хора.

По- добре турско робство от руски ботуш. Кога ще видя България без комунисти и руски подлоги? 100 години руснаците ни водиха за носа и стигнахме до кривата круша. Стига толкова. Нека сега да сме братя с европейците американците. Санкции за Расия до дупка! Слава на Азов! Слава на Байдън! Путкин на съд!

Това е едно от най-глупавите неща които съм виждал някои да пише по форумите.

Ако в момента бяхме част от Турция (както явно си мечтаете) никакви санкции нямаше да сме наложили. Защото щеше да ни управлява Ердоган, а той такива на руснаците не е обявил

Пор , Нали знаеш че за възхвала на нацизма следва съд ? Не аз , любимите ти Ес и Сащ налагат такива закони

Ами маи и без ядене. Ама да видим до къде господата ще ни докарат. После Тея протестиращите ще станат агенти на Русия, русофили и тем подобни.

В Европа не е имало ядене единствено по време на война и когато са управлявали комунисти.

Комунистическите агитатори от едно време. Вие хлапетата не го знаете това-имаше едни такива ококорени, дето работата им беше да обикалят из цялата страна и да изнасят лекции за развития социализъм и пропадналия империализъм. Всички знаем как свършиха нещата.

Гледам тия ококорените пак са се навъдили!

В Европа ще има икон. ръст. Но Русия е пред фалит. Инфлация, безработица, спад на икономиката с поне 20 %, доходите и стандартът падат. И Господ не може да помогне на безумци.

Опорка от посолството ли пак или си го измисли?

Набегом в Русия.

Безмозъчен мухльо, става въпрос за икономика? Това е прекалено сложна област за руски дебил. Знам какво говоря, но ти си само едно недоносче без никакви знания и мозък.

ще има, ще има , но не се знае кога.

уроди пишат , не е истина.

Браво, точно така. Продължавай в същия дух, и теб може да те назначат от посолството за премиер следващия път.

EC прави тържествено жертвоприношение със себе си за угода на САЩ или ФАЩ както предпочитате!

Чакам да видя масово преселение на водещите руска пропаганда към Русия:))) Начело с ей това хлапе там дето се видя че не става за нищо. Щото нали в Европа гадно и ще става още по-гадно-пък Русия щяла да просперира. Може и към Китай да се изнесете няма проблем. И на двете места ще ви разтворят бузките..... А пардон ще ви посрещнат сътворени обятия

мисирка, ти била ли си в Китай да говориш глупост(опорките). Когато видиш как е там тогава говори, а не съди по твойте маратонки 10 качество докарани от търговците за да те минат.

Грабвай си куфарчето и отивай в Китай. Абсолютно не ми е проблем да го направиш. Нали там ще просперираш. Само да кажа че миналата година Китай официално заяви, че е осигурил заплащане на всички работещи в Китай в размер на 100 лв. Нямам нищо против и ти и останалите хвалещи Русия и Китай да се махнете от гадната Европа и да отидете там.

Дотогава ще ви избиват тихо един по един .. Говори се че отровите от килгеноцидовските ви ги добавят вече към другите ви лекарства от астразенека, gxs , Bayer и т н. Подобни- всички тия са в ръцете на сатанистите от кабала...

кой го лансира тоя талибан. цялата им кохорта е ококорена

Докато ЕС се чуди как да си спаси икономиката без руския газ, заради санкциите които САЩ налагат, САЩ са увеличили стокооборита си с Русия с 30% последните месеци. Включитено купувайки втечнен газ, който после да продават на ЕС. Те това е най-точния пример за "пазарна икономика". И между другото САЩ бомбардираха Ирак наскоро, за да не загубят печалбите във ВПК и да си осигурят ниски цени на нерегоносители. И въпреки, че декларираха, че са се изнесли от Сирия, все още държат петролните кладенци под тяхно управление. И с тяхно разрешение Турция бомбардира Сирия, заради притеснения за собствената си сигурност. А санкции няма, намя и да има, зависи от къде идва бомбата и дали САЩ имат изгода от това. Хич няма да споменавам Виетнам, Сърбия, Хирошима и Нагазаки, Афганистан, Либия и още къде ли не, въдворяваки "демокрация" и "сигурност" с бомбардиране на цивилни граждани. Хайде да се почудим още малко за своя избор, под ботуша на САЩ.

Що не си в Русия? Що не ползваш благата на руската техническа мисъл. И що искаш европейски а не руски стандарт на живот?

и глупак ще си останеш

Що да съм глупак? Ти си глупак А щото хем хвалиш Русия хем не желаеш да ходиш там

Тези селски лъжи са за русия и ушанките тук ти се смеят и кокошките.

Пиша само за заглавието , и задавам въпроса: С газ дали ще е стаббилна икономиката ни, в тази ситуация?

Не плачи на чужд гроб, ушанке. Плачи за собствената си кочина. Дураки.

Пробвайте, скоро ЕС няма да има с такова решение.

На радеФ специалистите съсипаха работеща икономика за 1 година, сега ни се обясняват. Типично...

Без стабилна икономика разбирайте.. масови фалити и тотален срив на икономиката...

Кат чета разбирам че без путин светат загивал , а с него дваж пъти, чудя ви се толкова елементарни ли сте

Какво печелим ние от санкциите на ЕС срещу Русия? Освен че губим много...

Потупване по рамото от САЩ!

ти специално мухльо губиш защото рубъла се срина, в рассия долари нет, рассийски кораби не акустират в европа, самальотчета не кацат, паравози тоже несе предвижват, визи нет, ще мреш гладен, или трябва да започнеш работа в комунални услуги!

олигофрени като теб , не трябва да им се дава право да изявяват къвто и да е глас. Или това са 4-5 човека едни и същи да спамат едно и също. Я малко отвори гугъл и прочети.

Готови сме да живеем бедно 5-10 години за да смачкаме руската кочина и да освободим Украйна!! Казах!

На кой му пука какво си казал бе путки. И не ви знам кои сте вие които сте готови, но ако сте мераклии ходете като доброволци, да ви видим тогава колко сте готови.

и ще бъде! до 5 години российската федерация ще вдигне червясалия труп на ссср и ще легне под него

Нищо няма да постигнеш, даже и на говна да минеш. Русия започва преориентиране на цялата си икжномика към Евроазиатския съюз.