Южнокорейското правителство пусна сайт за сравнение на заплатите за служителите в корпорациите. Целта е да се намали голямата разлика в заплащането в частния сектор, съобщи ведомството, цитирано от агенция Йонхап.

Системата за сравнение на заплатите, открита по-рано тази седмица, представя диапазона на заплащането на служителите в частния сектор. Използват се шест критерия - размер на корпорацията, тип дейност, професия, трудов стаж, пол и образование.

Новият уебсайт се очаква да помогне на корпоративните служители да намерят информация за заплатите на служителите на подобна работа в същата сфера, отбелязва министерството.

Според пример, даден на сайта, бизнес администраторите в производствения сектор, които имат бакалаварска степен или по-висока, и трудов стаж между 5 и 10 години, получават средна годишна заплата от 54,85 милиона вона (46 170 долара). Средното възнаграждение на 25-те процента най-добре платени служители е 64,2 милиона вона, а най-ниско платените 25 процента получават средно 37,25 милиона вона.

Министерството на труда посочва, че е анализирало данни за заплатите в корпоративния сектор от 2016 до 2018 година, за да създаде информационната си система, като допълва, че заплащането за извънреден труд е изключено, а информацията ще се обновява годишно.

Според ведомството по-голямата прозрачност в информацията за заплатите ще доведе до намаляване на голямата разлика във възнаграждението, тъй като по-нископлатените работници се очаква да засилят исканията си за повишение на заплатите.

Някои критици на новата система обаче са на мнение, че тя може да има отрицателни последици, включително влошаване на трудовите конфликти, свързани със заплащането.