Всички 50 щата на САЩ започнаха да изпълняват плановете за възобновяване на работата на предприятията, затворени заради мерките срещу пандемията от новия коронавирус. Това съобщи снощи вицепрезидентът Майк Пенс в завод по производство на метални конструкции в щата Мичиган. Изказването му бе предавано от Си-Ес Пи Ей Ен.

Всеки щат в страната ни отново се отвори. И три четвърти от малките и средни предприятия сега възобновяват работата си, заяви Пенс. Той определи това като начало на връщането към величието. "Всеки божи ден ни приближава към момента, когато коронавирусът ще стане част от миналото", допълни вицепрезидентът, обръщайки се към лидерите на щата и близо 250 гости на събитието.

Пенс и другите официални лица говориха без маски, препоръчвани за носене от федералните центрове по контрол и профилактика на болестите към здравното министерство, както и от социалните служби на САЩ. Пресслужбата на Белия дом направи уточнение, че събралите се да слушат ораторите са седели на столове, между които е имало безопасна дистанция.

Местните власти в САЩ постепенно отменят санитарно-епидемиологичните ограничения, въведени заради коронавирус. Този процес е на различни стадии в щатите в зависимост от броя на заразените, хоспитализираните, тестовете и смъртните случаи. В щата Ню Йорк например вчера бе обявен вторият етап на разхлабване на ограниченията. Ресторантите могат да обслужват посетители на маси на открито, възобновява се дейността на бръснарниците и салоните за красота с изключение на салоните за маникюр и кабинетите за масаж, а броят на служителите в офисите може да бъде до половината от обичайния.

Според данни на университета "Джонс Хопкинс" в САЩ са регистрирани над 2,17 милиона случаи на заразени с новия коронавирус, а от усложненията, които той причинява са починали повече от 118 000 души.