Безработицата в САЩ е спаднала през май до 13,3 на сто спрямо 14,7 на сто през април, съобщи министерството на труда, цитирано от световните агенции и БТА.

Освен това през миналия месец американската икономика е създала 2,5 милиона нови работни места. Това е изненадващо добра новина на фона на рецесията, която парализира икономиката заради мерките, наложени за овладяването на пандемията от новия коронавирус.

С 2.5 млн. нови работни места през месец май ние сме на пътя на невероятен период на растеж, написа в Туитър администрацията на Белия дом. Последваха редица поста на президента Доналд Тръмп.

Увеличението на заетостта през май показва, че бизнесът бързо е започнал да наема служители, защото щатите са започнали да отварят отново икономиките си.

Анализаторите очакваха нарастване на безработицата до 20 на сто, отбелязва АФП.

Президентът Доналд Тръмп побърза да се поздрави за този изненадващ спад, приветствайки в Туитър един "наистина невероятен отчет за заетостта. Страхотна работа, президент Тръмп (шегувам се, но това е истина)!".

Президентът похвали "силата" на американската икономика. "Тази сила ни позволи да преодолеем тази ужасна пандемия, ние до голяма степен я преодоляхме", каза Тръмп на пресконференция в Белия дом.

Взехме всички решения, които трябваше, отбеляза той, въпреки че действията му за овладяване на здравната криза често бяха критикувани.

Тръмп отново призова губернаторите на щатите, където все още са в сила карантинни мерки и други ограничения за възпиране на коронавируса, да отменят тези ограничения, уверявайки, че положението на местата, където рестрикциите бяха вдигнати, е добро.

В някои щати отново отвориха магазини и ресторанти през май и очевидно това е позволило на най-голямата икономика в света да започне да се възстановява. Заетостта се е подобрила в сектора на услугите за свободното време и хотелиерството, строителството, образованието и здравните грижи, както и в търговията на дребно. В администрацията обаче тя е намаляла.

В САЩ всеки един от 50-те щата решава какви да бъдат мерките, за да се позволи на търговските обекти, ресторантите, училищата и компаниите да възобновят дейността си. Щатите започнаха поетапно съживяването си вече от няколко седмици и сред тях са Тексас и Джорджия, отбелязва АФП.

Борсите реагираха

Основните индекси на водещите европейски фондови борси се повишиха силно в края на днешната търговия след изненадващо добрите данни за трудовия пазар в САЩ, където през май са били създадени нови 2,5 милиона работни места, съобщи Си Ен Би Си.

В Париж САС 40 нарасна с 3,71 на сто до 5197,79 пункта при закриването.

Франкфуртският Dax се повиши с 3,36 на сто до 12 847,68 пункта.

Лондонският FTSE-100 прибави 2,25 на сто и достигна 6484,30 пункта в края на днешната сесия.