Федералният резерв на САЩ обяви, че разширява своя портфейл от корпоративен кредит, започвайки да купува директно отделни корпоративни облигации, освен вече купуваните от централната банка на САЩ т.нар. "борсово търгуваните фондове" (ETFs), предава БНР.

Като част от непрекъснатите усилия за подкрепа на функционирането на пазара и облекчаване на условията за кредитиране, Фед добави към своя стимулиращ механизъм директни покупки на корпоративен кредит (корпоративни облигации) на вторичен пазар.

Чрез тази своя програма Фед има възможност да закупи корпоративен кредит на стойност до 750 милиарда долара.

Съгласно последните насоки, Фед заяви, че ще закупи на вторичния пазар индивидуални корпоративни облигации, които имат падеж до пет или по-малко години. Тези покупки ще продължат заедно с ETFs, които вече са обект на покупки от страна на Федералният резерв.

Намерението за директни покупки на корпоративен дълг има за цел "да се създаде портфейл от корпоративни облигации, който се основава на широк, диверсифициран пазарен индекс на американските корпоративни облигации", заяви Фед в прессъобщение.

Новината доведе до драматично възстановяване на пазара на акции на Уолстрийт, който стартира деня под силен натиск от продажби, но към края на търговията и трите основни фондови индекси вече нараства с и над 1%.

Индексът DJIA се повишава с над 250 пункта (с 1%), заличавайки първоначалния си спад от цели 762 пункт (понижение с близо 3%). Широкият индекс S&P500 вече нараства с 0,97%, заличавайки сутрешен спад от 2,5%, а технологичният индекс Nasdaq Composite се повишава с 1,55%, след като стартира днешната търговия с понижение от 1,6%.