Изправен пред упорита инфлация, която породи опасения относно посоката на паричната политика, Федералният резерв на САЩ (Фед-централната банка на страната) беше вкаран в модел на задържане (без промяна на високата лихва по заемите) почти цяла година, който вероятно ще бъде потвърден и днес, когато приключи заседанието на членовете на борда, прогнозира CNBC. Очаква се официална информация след 21:00 часа българско време, когато всички пазари в Европа ще бъдат затворени и половин час по-късно от пресконференцията на председателя на Фед Джером Пауъл.

Пазарите дават почти нулев шанс на Федералния комитет за отворения пазар (FOMC - органът за определяне на паричните политики на централната банка) да обяви промяна на лихвените проценти. Лихвата по заемите ще остане на високо ниво в целевия диапазон между 5.25%-5.5% поне още три месеца или дори повече. За първи път основната лихва беше вдигната на това нива в началото на май 2023 година, но още тогава Фед предупреди, че това може да е последното покачване на лихвите, преди да постави на пауза затягането на паричната политика, припомня "Ройтерс".

Единствената новина

която вероятно ще излезе от самата среща, е съобщение, че Федералният резерв скоро ще намали нивото, на което притежава дългови активи в баланса си, преди да сложи край на програмата, известна като "количествено затягане" (QT- програма, която преустановява огромните операции за закупуване на активи, извършени в подкрепа на икономиката и пазарите на САЩ), стартирала в началото на 2022 година. От началото на настоящата година Централната банка на САЩ е позволила да се изтеглят всеки месец до 95 милиарда долара в дългови книжа с падеж и обезпечени с ипотека, вместо да реинвестира постъпленията. Цялата операция по QT е намалила общо притежаваните от Фед облигации с около 1.5 трилиона долара, според "Ройтерс".

От друга страна, продажбата на значителна част от над 12 трилиони долари активи, закупени предимно по време на ковид пандемията (по "количествено облекчаване" - QE), се определя от Фед като мощна ответна мярка за ограничаване на инфлацията, което се подлага на сериозна критика. Затова не се изключва и обратното: този процес (QT) вместо да се ликвидира, членовете на борда на Фед може да решат да продължат програмата за по-продължително време.

Без изненади за лихвите

Скорошни коментари на членове на FOMC и на пазарни участници на "Уолстрийт" бяха в посока, че Фед не може да направи много повече на този етап. "Почти всички във FOMC говорят за един и същ сценарий в момента", казват анализатори от американската консултантска компания за финансови услуги Janney Montgomery Scott. Както председателят на Фед Джеръм Пауъл, така и много от президентите на регионалните банки на Фед вече заявиха, че не очакват да започнат да намаляват лихвите, докато не са по-уверени, че инфлацията се насочва в правилната посока и обратно към годишната цел от 2%.

Преди две седмици Пауъл подчерта пред участници на конференция на централната банка във Вашингтон колко той и колегите му имат желание да постигнат първо намаляване на лихвите, но не се ангажира с конкретен срок. "Казахме във FOMC, че се нуждаем от по-голяма увереност, че инфлацията се движи устойчиво към целта от 2%, преди [да бъде] уместно да облекчим политиката. Последните данни очевидно не ни дадоха по-голяма увереност и вместо това показват, че е вероятно да отнеме повече време от очакваното, за да постигнем тази увереност", каза Пауъл.

Пазарите всъщност се държаха доста добре, откакто Пауъл направи тези коментари на 16 април, въпреки че акциите се разпродадоха във вторник преди срещата, а до обед в сряда и трите индекса (DowJones, S&P 500 и Nasdaq загубиха средно над процент), което подсказва, че инвеститорите изглежда са готови да живеят с перспективата за пазар с по-високи лихви за по-дълъг период.

Почти никакви изненади

Изненади вероятно няма да има и след срещата на FOMC в сряда, тъй като повечето наблюдатели смятат, че изявлението на комитета ще покаже малка или никаква промяна от март (замразяване на високите лихви). И все пак Пауъл е известен с това, че изненадва пазарите и заради това коментарите му на пресконференцията ще бъдат внимателно изслушани, за да стане ясно кои и колко са членовете на комитет с ястребово мнение (склонни за намаляване на лихвените проценти). Повечето наблюдатели, обаче, се съмняват, че ще се случи нещо, което наистина да изненада пазарите. Коментарите на Пауъл "бяха доста ясни, че все още не сме достигнали прага за значителни допълнителни доказателства за охлаждане на инфлацията".

Напоследък имаше много данни в подкрепа на тази позиция. Индексът на цените на личните потребителски разходи, публикуван миналата седмица, показа инфлация от 2.7% годишно и 2.8% базова инфлация с изключение на силно променливите цени на храната и енергията. Служителите на Фед предпочитат този индекс на Министерството на търговията като по-добра мярка за инфлация и се фокусират повече върху втората цифра като по-добър индикатор за дългосрочни тенденции.

Допълнителни доказателства се появиха и във вторник, когато Министерството на труда съобщи, че неговият индекс на разходите за заетост (предимно за заплати) се е повишил с 1.2% през първото тримесечие, което е увеличение от 0.3 процентни пункта спрямо предходния период и изпреварва прогнозата на CNBC за 1%.

Нито една от тези цифри не е в съответствие с целта на Фед и вероятно това ще накара Пауъл да бъде предпазлив относно това накъде отива паричната политика от тук нататък, но може да има и акцент върху избледняващата перспектива за намаляване на лихвените проценти в скоро време.

Надежди за еднократно намаляване на лихвите до края на годината

Пазарите залагат само около 50% шанс за намаление на лихвения процент още през септември и сега се очаква само едно намаление с четвърт процентен пункт до края на 2024 г., според инструмента за измерване на FedWatch на CME Group. Не липсват пазарни участници на "Уолстрийт", които все още се надяват, че данните за инфлацията ще покажат напредък за забавяне и ще позволят на централната банка да намали лихвите по-рано и поне два пъти до края на годината.

"Въпреки че неотдавнашната изненада на инфлацията за нарастване стесни пътя за съкращения на лихвите от FOMC през тази година, ние очакваме предстоящите данни за инфлацията да бъдат по-меки и затова смятаме, че ще има съкращения през юли и ноември, ако не се случат изненади в посока нагоре на инфлацията, които биха могли да забавят намаленията на лихвите допълнително", казва икономистът на Goldman Sachs Дейвид Мерикъл пред "Ройтерс".

Други икономисти смятат, че Фед ще задържи за по-дълъг период високите лихви, особено ако инфлацията продължи да изненадва нагоре. Освен това, те казват, че след президентските избори, ако спечели бившият президент Доналд Тръмп, кандидатът на републиканците - може да доведе до ускоряване на инфлацията.

Има и анализатори, които не залагат на предстоящи повишения на лихвите и някои от тях са убедени, че повишаване на лихвените проценти е малко вероятно, почти невъзможно, тъй като в момента няма признаци за истинско подгряване на инфлацията, а основната лихва е висока от доста време. "Вероятно ще е необходим или сериозен глобален шок в предлагането, или много инфлационни политически шокове, за да станат отново реалност повишенията на лихвите", казва Дейвид Мерикъл.