Съединените щати са влезли в рецесия през февруари след 128 месеца на икономически растеж, предадоха световните агенции, като се позоваха на официална информация.

Комисията за икономическите цикли към Националното бюро за икономически изследвания съобщи вчера, че месечният пик на икономическата активност в САЩ е бил достигнат през февруари 2020 г. Той бележи края на периода на растеж на американската икономика, започнал през юни 2009 г.

Рецесията бе предизвикана от бруталния шок, провокиран от избухването на пандемията от новия коронавирус, отбелязва АФП.

В същото време ключовите индекси на нюйоркската фондова борса при завършване на борсовия ден вчера демонстрираха позитивна динамика, предаде ТАСС.

Върху нея се отразяват както очакванията за бързо възстановяване на икономиката на САЩ, така и оставащите опасения във връзка с последиците от пандемията от коронавирус.

На сайта на борсата се вижда, че преди финалния звънец промишленият индекс Дау Джонс се е увеличил с 462,12 пункта или 1,70 процента, до 27 573,10 пункта.

Индексът Стандард енд Пуърс 500 е нараснал с 38,16 пункта (1,19 процента) до 3 232,09 пункта.

Индексът на електронната борса Насдак се увеличи с 111,12 пункта (1,13 на сто) до 9 925,20 пункта.

Стойността на юлските нефтени фючърси с марка WTI при закриване на сесията беше на ниво 38,22 долара за барел.

Вестник "Уолстрийт джърнъл" коментира резултатите от борсовата сесия и цитира мнението на началника на отдел в "Морган Стенли Инвестмънт мениджмънт" Андрю Симънс. Той отбелязва, че през последните седмици са налице редица показатели, "които ни карат да предполагаме, че започваме да излизаме от икономическия спад".

Оливър Джоунс - водещ икономист на компанията "Кепитъл икономикс", смята, че "опасенията във връзка с коронавируса няма да се разсеят за два месеца". Според него, ситуацията в сектори като транспорта, които са особено уязвими за последиците от пандемията, свидетелстват, че участниците на пазара очакват бавно и болезнено възстановяване в предстоящите месеци.