В 15 от 28-те области безработицата е над 10 процента при средно равнище за страната от девет на сто, сочат данните от последния анализ на Агенцията по заетостта за май.

Спрямо месеца на обявяване на извънредното положение - март, тези области са с четири повече, а в сравнение с април са с една по-малко, предаде БНР.

Средно за страната за едно свободно работно място се конкурират по 9 безработни.

Данните сочат, че най-висока е безработицата във Видин - 16,5 на сто, а най-ниска в София-град - 4,4 процента.

Най-силна е конкуренцията сред хората без препитание в Плевен, там 20 души се борят за една свободна позиция, а най-малка в София, по четирима.

Главният експерт "Пазар на труда" в КНСБ Атанаска Тодорова коментира, че през месец май има тенденция за намаление на безработицата спрямо април, която се дължи основно на сезонната заетост.

"След стартирането на селскостопанските и горските дейности наблюдаваме по-голяма заетост на работници в този икономически сектор. На второ място това е икономическият сектор "Хотелиерство и ресторантьорство", където се наблюдава съживяване, на трето място и подкрепящата мярка 60/40, но въпреки това продължава притеснението, че пазарът на труда все още е свит".

През май продължава освобождаването на кадри от преработващата промишленост, следвана от търговията.

Миналата седмица социалният министър Деница Сачева съобщи, че благодарение на мярката 60/40 са запазени работните места на почти 200 хиляди души. Данните към 18 юни показват още, че регистрираните в страната безработни са 282 807, а постъпилите на работа от началото на извънредното положение досега са 71 266, посочи Сачева.