В момента безработните у нас са 284 000 души. В началото на кризата броят им беше около 201 000. Нарастването е с около 83 000 души. Това каза пред Нова тв социалният министър Деница Сачева.

Според нея има голяма динамика на пазара на труда, тъй като 67 000 души са намерили работа. Тя е на мнение, че е трудно да се прогнозира как ще се развиват събития. Министърът е на мнение, че ако има нова вълна на безработица, тя ще е в края на септември или началото на октомври.


"Работим с това, че ще завършим годината, прогнозно, с около 6,5% безработица. Тоест ще имаме ръст с около 2,5 % в сравнение с миналата година. Правим всичко възможно да намалим този процент и това е причината да предлагаме мерки в най-засегнатите сектори. Поради тази причина правителството насочвали мерките към сектор "Транспорт" и "Туризъм, тъй като те са най-засегнати от кризата", обясни социалният министър.

"Това, което ще се опитаме да направим, е да подкрепим заетостта, но без да имаме предвид натоварването. Хората имат най-различни проблеми. Това, което им предложихме, е от 1 юли към мярката 60/40 да се допълва с 290 лв., за да достигне нивата 80/20 за тези сектори", обясни Сачева. Според нея това ще помогне за заетостта и за това, хората да останат на работа.

Министърът е на мнение, че България е безопасна страна и това е заложено в рекламната кампания.

"Има и още една мярка - 50 млн. лв. ще се отпуснат за туризма, за да могат да се наемат регистрирани безработни. Хора, които са работили в сферата на туризма и са загубили работата си, да могат да бъдат наети обратно, да получават 610 лева от държавата. За работодателя остават само осигуровките. 26 000 са общо тези, които се регистрираха в Бюрото по труда от сектор "Хотелиерство, ресторантьорство и туризъм". До този момент около 7000-8000 от тях са намерили работа", заяви Сачева.