Седма година поред растат разходите за отбрана в световен мащаб въпреки пандемията, сочат данните на информационно-аналитичния център Jane"s.

1,93 трилиона долара за нови оръжия са похарчили държавите през 2020 г. Това е ръст от 1,9% спрямо 2019-а и със 180 млрд. повече от 2010-а.

Северна Америка, Азия, Западна Европа и Северна Африка и Близкият Изток са четирите региона, които най-усилено се въоръжават.

Източна Европа, където е и България, е сред най-бързо догонващите във въоръженията региони, според "Джейнс", заради "възприеманата военна заплаха от Русия".

Какво предстои?

Анализаторите прогнозират, че през тази година световните разходи за отбрана ще се забавят. Причината е в последиците от пандемията от коронавирус.

"Най-сериозното въздействие на пандемията върху финансирането ще се отрази през 2022 г., когато правителствата ще започнат да ограничават разходите", казва анализаторът на Jane"s Андрю Макдоналд

Но това ще бъде временно и светът ще продължи на купува още повече оръжия. Според анализатора разходите за отбрана ще нараснат до 2,23 трилиона долара през 2030 г.

Азия, Източна Европа и Русия ще са трите региона, които ще купуват повече от всички останали. Азия ще измести Америка от първото място.