Обемът на продажби на оръжия и военни услуги на 25-те най-големи компании в света през 2019 г. е бил в размер на 361 млрд. долара. Това е с 8,5% повече от предходната година, се съобщава в доклад на Стокхолмския международен институт за изследване на мира, предаде ТАСС.

Световният пазар на оръжия миналата година е бил доминиран традиционно от американски компании, допълва БТА. Петте най-големи производителя на оръжие са базирани в САЩ с общи продажби от 166 млрд. долара, а общо 12 американски компании са в класацията на 25-те най-големи в света. Китайските компании обаче придобиват все по-голям пазарен дял, а за пръв път в класацията влиза производител от Близкия изток, съобщи ДПА, като се позова на същия доклад.

Световен лидер в търговията с оръжие за поредна година е производителят на изтребителите Еф-35 "Локхийд Мартин". Компанията е реализирала продажби, възлизащи на 53,2 млрд. долара през 2019 година. Останалите компании в челната петица са "Боинг", "Нортръп Груман", "Рейтиън" и "Дженерал дайнамикс".

Сред топ оръжейните производители се нареждат шест компании от Западна Европа, четири от Китай, две от Русия и една от Обединените арабски емирства.

Увеличението на приходите за основните китайски компании е 5% на годишна база и се дължи на започналата през 2015 г. модернизация на китайската армия, каза пред Франс прес Люси Беро-Сюдро от стокхолмския институт.

Европейската компания "Еърбъс" и френската "Талес", нареждащи се съответно на 13-о и 14-о място, са реализирали продажби в най-много държави (всяка по 24), изпреварвайки американската "Боинг".