Пенсионерите ще получат добавка от 50 лева към пенсиите и през април, а до 31 януари ще бъдат изплатени всички дължими суми за ноември и декември по мярката "Запази ме". Това стана ясно от изслушване в парламентарната комисия по труда и социалната политика на министър Деница Сачева.

Добавката е свързана с епидемичната обстановка и ще се дава до момента, до който е нужна, каза Сачева.

Министърът напомни, че през април 392 000 пенсионери с пенсии от 300,01 лв. до 369 лв. ще получат еднократна добавка от 120 лв. Предстои да се уточни дали тези пенсионери ще получат и "пандемичната" добавка от 50 лева.

Във връзка с компенсациите на работниците и служителите по мярката "Запази ме" (за компенсиране заетите лица в принудителен неплатен отпуск, наложен от спирането на редица икономически дейности) Сачева отбеляза, че те се изплащат много интензивно, като вече са преведени 10 милиона лева на 39 хиляди души. По-голяма част от тях са от ресторанти и питейни заведения. Общо са кандидатствали над 42 000, на около 3 хиляди е отказана тази компенсация поради различни причини, каза Сачева. Най-често причините са, че не отговорят на условията и на кода за икономическа дейност, уточни министърът.

От 1 февруари започва приемът на документи за януари, когато вече компенсацията няма да е 24 лева, а 75 процента от осигурителния доход на работниците и служителите (за месец октомври 2020 г.).

Защо се бавят парите

Забавянето (заради което десетки хора протестираха на 24 януари) се дължи на това, че се плаща директно на работниците и служителите. В момента са кандидатствали около 8000 работодатели за 42 000 работници и служители, като ако се е плащало на работодателите, това би означавало да се обработват 8000 документи и трансфери, а сега се обработват 42 000. Често има сбъркани документи, неподадени декларации, сгрешени банкови сметки, обясни Сачева.

Около 35 000 са регистрираните безработни от хотелиерство и ресторантьорство от началото на извънредното положение, каза министърът.

За протеста на представителите на тези бизнеси Сачева подчерта, че е разбираем, защото хората очакват да започнат веднага работа. Според нея причината за големия натиск от страна на ресторантьорите е, че там има много хора в сивия сектор. Подкрепата изсветли една трета от работните места, но не можа да реши напълно този проблем, каза министърът на труда и социалната политика.