Ще получават ли повече пари или не хората в неплатен отпуск, заради ограничителните мерки след трансформацията на мярката "Запази ме"? Отговор на този въпрос даде министърът на труда и социалната политика Деница Сачева в ефира на БНТ.

В момента е 80% от минималната работна заплата - твърда сума, тоест 480 лева. Когато вече е 75% от осигурителния доход - например, ако вземем сектора на хотелиерството, ресторантьорството и туризма, където минималният осигурителен доход е 800 лева, означава, че хората ще вземат повече пари, изчисли Сачева.

Припомняме, че преди ден стана ясно, че по предложение на браншовите организации, обсъдено със синдикати и работодатели, ще бъде предложено мярката "Запази ме" да се трансформира в 75 на нула - 75 процента от осигурителния доход на заетите. Тази мярка за компенсации за затворени бизнеси е известна като 24 лева на ден, или 80 на нула от минималната работна заплата.

Оплакванията към момента са, че се взима много по-малко в сравнение с това, за което се осигурява. Не бива да се стимулира появата на негативни практики - "хората да започнат се осигуряват на по-малко пари, защото чувстват, че е несправедливо да получават 80% от минималната работна заплата", поясни тя.

Кандидатите по тази мярка до момента са около 20 000 души, от които 3000 вече са получили парите си.

"Смятаме, че първоначално обявената сума от 50 млн. ще ни стигне за покриване на този риск. Ако има нужда от допълнителни средства, има буферни такива и можем да си го позволим", увери социалният министър.

Затворените със заповеди на местните органи през последните дни на октомври и през целия месец ноември - това са предимно нощни заведения, ще получат помощите преди празниците.

"Средства ще могат да се получават и между празниците, защото всички наши служители ще работят. А тези, които сега ще трябва да кандидатстват за декември, най-вероятно ще получат своите пари в началото на януари. И това е обичайна практика", обясни Сачева.

По думите ѝ в момента този, които не е заобикалял правилата, сега ще бъде по-справедливо компенсиран и ще може да разчита на общата солидарност.

Това, обаче, е широка тема, свързана с пандемията - дали може да има благосъстояние, когато има непрекъснати опити да се излезе от правилата, вметна тя.

"Благодарение на мерките на правителството за запазване на заетостта, тъй като работодателите няма как да се възползват от тях, ако нямат трудови договори и правоотношения между тях и работниците им, доведоха до това - например, в сектора на хотелиерството и ресторантьорството почти 1/3 от договорите бяха изсветлени", подчерта социалният министър.