Фактурите на домакинствата и малките предприятия няма да бъдат с 40% по-ниски, а с около 20%. Това е защото се намалява цената на самата стока "природен газ", а цената на услугата, преноса и разпределението си остава същата. Това заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев пред Нова тв.


"Тези, които се отопляват на газ, ще усетят разликата най-много, но в страната те са едва 2.5%. Цената на парното би се намалила, ако не се намали крос-субсидирането, което се прави. Потребителите на електроенергия субсидират големите градове, където има парно. Те плащат по-скъп ток, за да е по-евтина топлинната енергия там, където има ТЕЦ. Най-вече парното на софиянци. Ако това нещо се намали, като субсидия намалението за парно няма да бъде толкова голямо, но пък ще се отрази в сметките за ток", добави Велев.

Той добави, че новината е, че цената на природния газ няма да се определя на тримесечие, а всеки месец.

"Формулата, по която тя се определя, вече няма да зависи само от цената на петрола. В този момент цената е с 40.3% по-ниска отколкото е била до момента. Назад във времето беше оповестена приблизителна сметка, която е 150 млн. лева икономии, които най-вероятно ще бъдат приспаднати от следващи сметки. Ако екстраполираме тези пари напред, това са 225 млн. лева годишно. Ако отнесем тази сума към 25 млрд. лева за заплати, се вижда с колко биха могли да се увеличат те. Не бива обаче да имаме свръхочаквания", каза още Велев.