Новата цена газа ще рефлектира на цената на парното. Това обяви пред Dir.bg енергийният експерт и бивш член на КЕВР Еленко Божков.

"По предварителни сметки намалението на цената на природния газ с 40%, както бе обявено, ще доведе до сериозно намаление на цената на парното за битовите потребители. Разчетите са, че в София парното трябва да поевтинее с 27%, във Варна с 24%, в Пловдив с 21%", коментира Божков.

Според него това, че договорът с новата цена на газа влиза в сила със задна дата, ще е в полза на битовите потребители. "След като се изчислят точните проценти намаление, на битовите потребители ще трябва да възстановят суми. Дали ще се връщат, или ще се прихващат от бъдещи плащания, е въпрос на организация", добави той.

"Намаление трябва да има и в такса задължение към обществото, където поевтиняването трябва да е около 19%, което прави около 4 лева на мегаватчас", допълни той.

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов обяви навръх националния празник 3 март, че цената на руския газ за България пада с над 40%. Премиерът подчерта, че диверсификацията и конкуренцията реално показват как падат цените на синьото гориво.

Новата ценова формула ще се прилага ретроактивно, считано от 5 август 2019 г.