Завършил съм в топ 10 на моя клас в "Харвард", заяви служебният министър на икономиката Кирил Петков. Той показа пред медиите дипломата си от престижното американско учебно заведение.

Така Петков опроверга появили се твърдения в някои издания за нередности около завършеното от него образование, доказвайки, че е магистър в "Харвард", а не участник в кратък курс на елитния университет.

"В Харвард се обучавах две години, това е пълната магистърска програма от 2005 до 2007 г. От 900 човека съм бил в топ 90 на студентите на моя випуск", каза министърът, цитиран от Дарик.

Петков използва случая и благодари на свой преподавател, затова, че е бил сред 45-те души, избрани да се обучават в неговия клас в Харвардския университет.

В биографичната справка на Кирил Петков в Уикипедия може да се прочете, че е завършил финанси в университета на Британска Колумбия във Ванкувър и магистратура по Бизнес администрация в Харвардския университет, където е класиран в топ 10% на неговия випуск. Негов преподавател е бил професор Майкъл Портър, при който е специализирал в развитието на клъстерни стратегии.

Петков е съосновател на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към СУ "Св. Климент Охридски", афилиран с Харвардския университет, където преподава курсове по икономическо развитие и микроикономика на конкурентоспособността.