Сеп Ризер нежно и внимателно украсява едрите глави на кравите си с цветни венци, добавя няколко елхови клонки и поставя големи звънци около вратовете на животните.

"Правя това от малък", разказва той пред Франс прес, описвайки древната традиция кравите да се украсяват за прехода от високите алпийски пасища в Западен Тирол, където са пасли цяло лято, до долината в подножието, където ще изкарат суровите зимни месеци.

За Ризер празненствата около прекарването на кравите до село Пертизау, разположено в планинската група Карвендел, са също толкова важни, колкото е рожденият му ден или Коледа.

По украшенията на 90-те крави в стадото има изображения на Исус Христос и Дева Мария, което отразява силната католическа традиция в региона.

Скоро обаче всичко това може да остане в миналото - бързите икономически и климатични промени се отразяват на околността и застрашават бъдещето на традицията, както и четириногите "звезди" на празненствата.

Малките ферми, които преобладават в Тирол, вече са икономически нежизнеспособни, което принуждава хиляди фермери да се насочат към по-надеждни източници на доходи.

В резултат през изминалото десетилетие кравите в региона вече са с над 25 000 по-малко, а заедно с тях изчезват и високопланинските пасища, сочат данни на министерството на земеделието.

През изминалите две десетилетия само в Тирол около 1250 пасища са били оставени отново да бъдат погълнати от природата. Тази тенденция засяга и други региони в Алпите - от Югоизточна Франция, през Швейцария, до части от Италия, Германия и Словения.

В Тирол, където планинските екскурзии през лятото и ските през зимата са основни стълбове на местната икономика, влиянието е особено осезаемо, обяснява Ризер, докато поставя последните щрихи по наглавника на една от кравите си, на който са гравирани името на фермера и три еделвайса.

Откарването на кравите до пасищата е много важно. Първо, за добрата форма на кравите, дълголетието и здравето им, както и за поддържането на пасищата и цялата природа наоколо, обяснява Ризер на над 1260 метра надморска височина, където стадото му прекарва лятото, пасейки по тучните ливади.

Кравите и планинските пасища са в основата на живота ни, казва фермерът.

Без кравите пасищата могат бързо да обраснат с храсталаци и дървета, което променя терена и го прави непроходим, отбелязва Ясмин Дурегер, експерт по климатичните промени в австрийското подразделение на "Грийнпийс".

Жилави треви вече са започнали да превземат много пасища, което увеличава риска от лавини, посочва експертът.

С обрастването на пасищата освен това жизненоважни растения биват губени, редки билки и цветя изчезват, допълва Дурегер.

Климатичните промени само ускоряват този процес.

Пастирът Геотфрид Брунер, който се е грижил за кравите на Ризер десет поредни лета, е забелязал промените.

Летата започват по-рано, разказва той, докато насочва кравите край бистро планинско езеро.

Средната годишна температура между 1981 година и 2010 година е била 6,9 градуса по Целзий в Австрия, но оттогава през всяка изминала година е над това равнище.

Миналата година показателят се е повишил до 8,5 градуса или с 1,6 градуса над предишната средна стойност.

Това означава по-продължителен период, през който повече билки, треви и храсти могат да растат, което увеличава храната за животните с близо 20 процента. Кравите просто не смогват да ги опасат, отбелязва Дурегер.

Сред промените, които Ризер е забелязал, са също така по-интензивните валежи и силните горещи вълни.

След слизането по стръмните планински склонове, продължаващо час и половина, кравите най-накрая пристигат в Пертизау, приветствани от стотици въодушевени посрещачи.

След като е пътувала три часа до селото, Карин Полцъл се усмихва широко при бавното преминаване на стадото.

За празника жената е облякла тениска с отпечатана снимка на крава.

"Обичам тези животни", възкликва тя, разказвайки за фигурките на крави, които събира в дома си.

"Според мен е много тъжно, че тази традиция, кравите и пасищата са застрашени", казва Полцъл. Като мнозина други в Тирол и тя се надява, че те все пак ще оцелеят.