Протестиращите се опасяват, че отдадените участници могат да бъдат изкупени от инвеститори от съседен Китай, с когото Виетнам има сложно минало. Демонстрантите са недоволни също така от приет неотдавна закон за киберсигурността, за който се подозира, че може да ограничи свободата на изразяване.

Въпреки икономическите реформи и все по-голямата откритост за социални промени, управляващата Комунистическа партия продължава да поддържа строга медийна цензура и показва слаба толерантност към критики, отбелязва Ройтерс.

Сигурността днес бе засилена в много градове и провинции на Виетнам, като на обществените места имаше голямо полицейско присъствие.

В централната провинция Хатин обаче хиляди хора се включиха в мирни протести срещу закона, съобщиха трима очевидци, потвърждавайки кадри, разпространени във Фейсбук.

Протестиращите носят плакати с надписи като "Не давайте земя под наем на китайските комунисти дори за ден" и "Законът за киберсигурността убива свободата".

Протестът в Хатин е продължил два часа тази сутрин, без да се стигне до сблъсъци с полицията, съобщава очевидец.

Виетнамското правителство обеща по-рано тази седмица да "наказва ектремистите", които според него са провокирали протести, при които демонстранти хвърляха коктейли "Молотов" по полицията и нанесоха щети на правителствени сгради в провинция Бинтхуан.

Междувременно, виетнамското правителство разследва американски гражданин с виетнамски произход за подстрекаване на протестите. Уилям Нгуен, който е родом от Тексас и учи в Сингапур, е насъравал хората да щурмуват издигнатите от полицаите заграждения във виетнамския град Хо Ши Мин, предава "Гардиън".