Франция самостоятелно въвежда от 1 януари данък за големите технологични компании, съобщи в края на миналата година френският министър на финансите Брюно Льо Мер, цитиран от Франс прес и БТА.

Държавите от ЕС все още не са успели да постигнат споразумение за общоевропейски данък върху приходите на големите дигитални компании в блока.

Франция настоява за т.нар. данък GAFA, кръстен на дигиталните гиганти Гугъл (Google), Епъл (Apple), Фейсбук (Facebook) и Амазон (Amazon), за да се гарантира, че тези компании ще бъдат облагани справедливо за мащабната си бизнес дейност в Европа.

Данъкът ще бъде въведен независимо от всичко на 1 януари и ще бъде за цялата 2019 година, като очакваме да донесе 500 милиона евро (779 милиона долара), каза Льо Мер.

В допълнение към облагането на преките продажби Франция ще изисква компаниите да плащат налог върху приходите от реклама, уебсайтове и препродаване на лични данни, допълни той след среща с руския министър на икономиката Максим Орешкин.

Според европейските разпоредби американските технологични гиганти като Гугъл и Фейсбук могат да избират да отчитат печалбата си в която и да е страна членка на ЕС, което ги насърчава да избират държавите с ниски данъци като Ирландия, Холандия и Люксембург.

Тези фирми средно плащат данък от 9 процента спрямо 23 процента, плащани от другите компании според еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Ниските данъчни ставки предизвикаха недоволство сред гласоподавателите в много европейски страни, но държавите членки все още са поделени по въпроса за общия данък.

Ирландия, където се намират европейските централи на няколко американски технологични гиганта, е начело на малка група страни от Северна Европа, които са на мнение, че новият данък може да предизвика ответна реакция срещу европейските компании в САЩ.

Всяка данъчна промяна трябва да бъде одобрена единодушно от страните членки.