Страните от Г7 решително поддържат необходимостта от регулиране на цифровите валути. Това стана ясно от разпространено днес заявление на Министерството на финансите на САЩ след края на видеоконференцията на министрите на финансите и на ръководителите на централните банки на седемте икономически най-развити държави. В нея участваха представители на Европейската комисия и ръководителите на Международния валутен фонд и на Световната банка.

Обсъдени са текущите мерки за реакция при променящата се обстановка с криптоактивите и другите цифрови валути, както и работата на националните власти по предотвратяване на тяхното ползване с престъпна цел и за финансиране на незаконни дейности.

Г7 подкрепя решително необходимостта от регулиране на цифровите валути, се подчертава в съобщението. Въпросът е предмет на все повече дискусии в клуба на промишлено развитите демокрации на фона на опасенията от атаки с програми, искащи откуп, опасността от финансиране на престъпността и тероризма, както и възможността новите платежни средства да се използват за пране на пари.

Изявлението бе разпространено на фона на поскъпването на биткойна, най-известната криптовалута, до исторически рекорди. Цената на биткойна скочи почти четворно спрямо минимумите от март.

Една от основните теми в обсъждането е била борбата с разпространението на коронавируса.

Министерствата на финансите и централните банки на Г7 поддържат регулярни контакти и продължават да координират своевременно и ефективно своите действия в отговор на пандемията.

През тази година са проведени 12 консултации във връзка с пандемията и възстановяването на световната икономика, се казва още в документа. Разпространението на коронавируса и предприетите от правителствата различни спешни мерки доведоха до международна икономическа криза.

Според прогнозите на МВФ, тази година спадът на световната икономика ще достигне почти 4,4 %, като се очаква тя да се възстанови и да нарасне с 5,2 % през следващата година.