Цифровата валута Либра (Libra) на социалната медия "Фейсбук" (Facebook) може да бъде пусната да функционира още през първия месец на 2021 година. Това съобщи днес "Файненшъл таймс", позовавайки се на три източника, участващи в проекта, предаде БНР.

Въпреки предишните планове за въвеждане на "цифрови версии на няколко валути, плюс обща криптовалута", Асоциацията Либра ще пусне само дигитална валута, обвързана с американския долара, се посочва в информацията на финансовото издание, като се допълва, че другите цифрови валути ще бъдат въведените на по-късен етап. Базираната в Женева Асоциация "Либра" ще се занимава с управлението на новата дигитална валута.

"Фейсбук" обяви още през март 2020 г., че отлага за известно време плановете си за своя проект на криптовалута Либра поради регулаторни проблеми, но на по-късен етап официални представител разкриха, че компанията не е изоставила идеята за цифрова валута, подкрепена от множество реално съществуващи валути.

Припомняме, че през октомври 2020-а стана ясно, че финансовите лидери на седемте най-големи икономики в света, обединени в Г-7 ще се противопоставят на пускането на криптовалутата Либра (Libra) на Фейсбук (Facebook), докато тя не бъде надлежно регулирана. 

Без подходящ надзор т. нар. стейбълкойни могат да бъдат използвани за пране на пари, финансиране на тероризма, могат да нарушат целостта на пазара, държавното управление и да подкопаят правната сигурност, предупреждават от Г-7.