Седемте най-големи централни банки, заедно с Федералния резерв на САЩ и ЕЦБ, обясниха в петък възможното функциониране на дигиталната валута, като това става на етап, в който скоро ще бъде пуснат китайският дигитален юан на Централната банка на Китай, както и предстоящият дебют на цифрoвата валута на "Фейсбук" (Facebook) - "Либра" (Libra), предаде Ройтерс, цитирана от БНР.

Водещите централни банки и Банката за международни разплащания (BIS) заявиха, че основните характеристики на дигиталната валута трябва да включват устойчивост, да бъде достъпна на ниски или дори никакви разходи, да разполагат с подходящи стандарти, ясна правна рамка и подходяща роля за частния сектор.

Заместник-управителят на Английската централна банка (АЦБ) и председател на комисия по плащанията на BIS Джон Кънлиф заяви, че нарастването на безкасовите плащания след въведените по-рано през годината блокади и строги карантинни мерки за борба с коронавирусната пандемия е ускорило начина, по който технологията променя формите на парите.

Централните банки започнаха да разглеждат внимателно въпроса за цифровите валути, след като през миналата година "Фейсбук" обяви своя, все още ненамираща се в обръщение дигитална валута "Либра", който ще бъде подкрепена от комбинация от основни световни валути и държавен дълг. Оттогава социалният гигант, стоящ зад "Либра", промени плановете и сега се надява да пусне няколко т.нар. "стабилни криптовалути" (stablecoins), подкрепени от отделни реално съществуващи валути.

Централните банки трябва да продължат напред, за да избегнат частният сектор да запуши пропуските в плащанията по неподходящи начини, отбеляза Джон Кънлиф от АЦБ.

Освен Фед и АЦБ, седемте централни банки, които са се обединили с Банката за международни разплащания, са Европейската централна банка, Швейцарската национална банка и Японската банка, но не включва Китайската народна банка.

Пекин вече започна тестове на дигитален юан (ренминби), като Народната банка на Китай (PBOC) заяви, че това ще увеличи обхвата на юана в свят, който в момента е доминиран от щатския долар.

Висш финансов дипломат на Япония, Кенджи Окамура, заяви в четвъртък, че Китай се стреми да спечели предимство при изграждането на собствена цифрова валута, като предупреди, че това е "нещо, от което трябва да се страхуваме".

"Не мисля, че това е състезание между централните банки", обаче посочи Кънлиф и добави, че никоя дигитална валута на дадена централна банка няма да има доминираща роля в целия свят.

Беноя Кьор, ръководител на иновациите в BIS, пък заяви, че няма международна надпревара, но има желание сред централните банки да настигнат бързо частния сектор и да го изпреварят, за да оформят бъдещето на цифровите валути.

По-рано този месец ЕЦБ заяви, че "дигиталното евро ще допълни паричните средства, а няма да ги замени. Заедно те ще предложат на хората по-голям избор и по-лесен достъп до начини на плащане". Централната банка на еврозоната публикува миналия петък доклад за потенциалното въвеждане на цифрово евро, преди да започне засилена обществена дискусия и "експериментиране" за възможните му предимства и предизвикателства.

Управителният съвет не е взел никакво конкретно решение дали да пусне цифрово евро или не, уточниха обаче от ЕЦБ. Ако бъде въведено, цифровото евро само "ще допълва паричните средства, а няма да ги замества", подчерта централната банка.

"Нашата роля е да осигурим доверие в парите. Това означава да се уверим, че еврото е годно за цифровата ера. Трябва да сме готови да пуснем цифрово евро, ако възникне необходимост", посочи в свое изявление председателят на ЕЦБ Кристин Лагард, докато Председателят на работната група на Евросистемата и член на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета отбеляза, че "цифровото евро ще подкрепи стремежа на Европа към продължаващите иновации".

Дейвид Йермак: До 2023 година е възможно да има дигитално евро

Според професор Дейвид Йермак, преподавател в Ню Йорк и специалист по дигитални валути, до 2023 година е възможно да има дигитално евро. По думите му централните банки от западните държави са длъжни да отбележат сериозен напредък в създаването на суверенна дигитална валута, обезпечена от централните им банки, за да не изгубят надпреварата с Китай. Той припомни анонса от миналата седвица от Европейската централна банка за начало на тестове за дигитална валута на еврозоната.

"Всички централни банки по света обмислят идеята за дигитална суверенна валута", каза Дейвид Йермак в интервю за БНР.

Също така това е отговор на изискването на част от населението да има по-голям достъп до цифрови плащания и то подсигурени от централна банка. Ето защо бих казал, че дигиталното евро е неизбежно и следва прогреса, направен от китайските власти, подчерта Йермак.

Големият въпрос е кой има контрола над икономическата политика и дори в момент, когато физическите граници между държавите продължават да съществуват, ще се достигне ли до фаза, при която хората ще започнат да се чувстват по-скоро граждани на медийните компании, отколкото на държавите, емитирали и обезпечили валутата на централната банка, коментира Дейвид Йермак.

"Отворен е въпросът за стойността на тези активи и как те са обезпечени. Досега отговорът е ясен - с валутните резерви на централните банки. Например двете китайски частни компании, с които вече дадох пример, предлагат на потребителите да си отворят сметка. Сумата в тази сметка е част от общ влог, който компаниите държат в банка. Реално погледнато дигиталните плащания са обезпечени с напълно реални активи. Подобен е проектът на Фейсбук за тяхната дигитална валута ЛИБРА, която ще бъде обезпечена с кошница от валути, емитирани от централни банки".

Не е трудно обаче да прогнозираме, че медийните компании ще поискат да направят още една крачка напред.

"Те ще поискат да обезпечат собствените си дигитални валути с доверието на техните клиенти, но тук се крие опасността от емитирането на твърде много дигитални пари, които да "напомпат" инфлация. Ключовата дума тук е "доверие", което обикновено се асоциира с централните банки. За мен не е съвсем очевидно дали доверието в ръководителите на медийните компании няма да се окаже по-високо от това към централните банки. Ние знаем, че централните банки са допускали много грешки в миналото и са отговорни за доста трудни ситуации, които хората сме преживели. От друга страна медийните компании имат много сериозни процедури, за да гарантират сигурността на информацията, следователно - на плащанията. Ето защо аз допускам, че именно частните компании могат да спечелят надпреварата с централните банки за потребителското доверие. Това е много голям въпрос, но ние няма да научим неговия отговор в близко бъдеще", каза Дейвид Йермак.