Над 7 000 000 тона пшеница е ожъната това лято в България, като това е най-голямото количество за последните години. Според браншовата организация на зърнопроизводителите поне от две десетилетия в пазарната статистика не е регистриран толкова висок среден добив при толкова висока изкупна цена на зърното, предаде БНР.

Над 560 килограма от декар е средният добив за цялата страна тази година, което е със 150 килограма повече от реколтата през 2020 г.

"При 12 милиона декара пшеница излиза рекордна реколта в страната - над 7 милиона тона", каза производителят Илия Проданов.

Зърното е борсова стока и тази година се продава на добри цени.

"Но това не значи, че ще направим печалби, защото инфлацията удря много, и в цена на товарите и в цена на препаратите, и горивата", каза Проданов.

Той не пропусна да коментира и публикациите, че добрата реколта ще позволи на зърнопроизводителите да подновят луксозния автопарк, с който от години се асоциират след конфликта си с бивш финансов министър.

"Аз съм готов с всеки един, който мисли в тази насока, да дойде с мен един ден и да жъне цял ден с мен. Няма никакъв проблем тогава да караме бентлита вече."